България ще има предимството на опита в днешния полуфинал с Украйна от предолимпийската волейболна квалификация за жени. Надпреварата се провежда в Баку (Азербайджан). Кратка справка показа, че нашият тим е с години по-възрастен от този на украинките.

Съперничките са със средна възраст точно 21 години. Треньорът Володимир Бузаев залага на няколко тийнейджърки, като в състава има 4 момичета на по 18 години. Това са либерото Виктория Делрос, Светлана Лидиаева, Ганна Бурбелюк и Мария Дестиарова. Най-възрастна в състава с 29-годишната Вира Козак.

Тимът на Марчело Абонданца също е доста млад. Повечето български състезателки тепърва ще навлизат в най-силните си години, което е добър знак за бъдещето на отбора. В момента средната възраст на 12-те в Баку е 24 години и 3 месеца. Най-възрастна е 31-годишната Любка Дебърлиева, а най-млади са – 20-годишните Добриана Рабаджиева и Емилия Николова.

Полуфиналът България – Украйна е днес от 14 часа. По-късно е срещата между Азербайджан и Чехия. Победителите от двата полуфинала играят финал утре. Само победителят се класира за същинската олимпийска квалификация следващата година./БЛИЦ