Женският национален отбор на България се класира за световното първенство по волейбол в Япония през 2018 година. Волейболистките ни разбиха Белгия с 3:0 (25:17, 25:22, 25:19 ) в четвъртия си мач от световната квалификация в холандския град Ротердам. Така те записаха четвърти пореден успех в квалификационния турнир и си осигуриха място сред първите два тима в класирането, които ще вземат квоти за шампионата на планетата догодина в страната на изгряващото слънце.

Родните „лъвици” играха изключително мотивирани срещу белгийските и спечелиха убедително първия гейм с 25:17, водейки преди това с 8:4 и 16:12 при двете технически прекъсвания.

Добриана Рабаджиева и компания доминираха и през втората част, в която поведоха с 8:4 при първата техническа пауза, а преднината им при второто техническо прекъсване бе 16:3. Елица Василева изведе националките до аванс от 5 точки при 21:16 след технична атака от зона 4, а победната точка в гейма дойде, след като Христина Русева пусна технично топката в полето на Белгия за 25:22.

В третия гейм нашите момичета продължиха да диктуват събитията и не допуснаха изненади. Те отново взеха преднина от самото начало и след 25:19 триумфираха с победата.

Най-добра реализаторка за успеха на България бе Елица Василева със 17 точки, а Христина Русева добави 12 точки.