Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Волейболистите от националния отбор на България сразиха дебютанта Турция с 3:1 (27:25, 25:20, 12:25, 25:22) на старта на последния турнир от тазгодишната Лига на нациите, записвайки трета победа в надпреварата.

Успехът в словенската столица Любляна дойде навръх юбилея на един от помощник треньорите в българския щаб – Франческо Кадеду. Италианският специалист, който води българския Дея спорт (Бургас) днес става на 50 години.

 "Младите играчи трябва да получават своя шанс на полето и така да трупат опит, с което да са полезни на националния отбор", коментира пред камерите Франческо Кадеду по време на мача.

Срещата започна с много силна нашата игра на начален удар, която компенсира не толкова убедителното ни посрещане. Процентите ни в атака също не бяха високи, но пък имахме безпогрешен Димитър Димитров в нея. Спечелихме първите две части, но проспахме третата. В оспорван четвърти гейм се наложихме със силно включване на Аспарух Аспарухов и страхотен обрат в края с поредица от точки. И в този мач показахме амплитуди в играта ни, с много силни, но и някои слаби моменти.

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини заложи на традиционния си стартов състав в лицето на Симеон Николов, Алекс Грозданов, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров, Димитър Димитров и либеро Мартин Божилов.

Мачът тръгна с игра точка за точка. Диагоналът ни Димитър Димитров започна да тормози турската защита със своите атаки от рано и тимът ни излезе напред с 6:4. Три поредни точки за опонента ни им даде малка преднина, но стигнахме до равенство след блокада на Николов и атака през центъра на Грозданов. С нова поредица, но от четири точки, Турция отново взе аванс, а Бленджини поиска прекъсване. Повратен момент се оказа контузията на основния разпределител на съперника - Мурат Йенипазар, който изкълчи глезен. Той нямаше как да продължи срещата и бе заменен от Арда Бостан. Оттук тръгна и обратът за нас. Постепенно стопявахме изоставането ни и успяхме до 1 точка (16:17). Селекционерът на Турция Седрик Енар поиска таймаут, а след него се стигна и до равенство – 17:17, след двойна българска блокада. Димитров сгреши на сервис, но Татаров бързо поправи това. Грозданов отново намали до 1 точка. Таймаут за България, след който с отличен начален удар и много силни прояви на Димитров в атака дойде нашето време. Четири поредни точки на диагонала ни, едната от ас, доведоха до геймбол за България при 26:25. Реализирахме го при първата възможност с ас на Татаров – 27:25.

Оспорвано бе началото на втората част, докато не направихме серия от 6 поредни точки, с което поведохме с 13:8, като последната точка бе след блокада на Димитров, който отново се отличаваше над всички. В тези минути "трикольорите" играеха много вдъхновено и с настроение, но и турците не се отказаха, опитвайки се да се държат в мача. Авансът ни стана 7 точки (22:15), но турският състав се доближи на 4 т. (23:19). Центърът Грозданов доведе резултата до геймбол, а с блокада на капитана ни спряхме атака на съперника и взехме частта с 25:20.

Последва сериозно отпускане в редиците ни и една много слаба част за нас, която ще запомним с дебюта на Денислав Бърдаров. Турция бързо поведе с 6:2 и до края не просто не позволи да стигнем до равенство, но и със серия от 5 поредни точки взе аванс от 8 точки (6:14). Бленджини пусна в игра 21-годишния посрещач Бърдаров на мястото на Татаров. Съперникът обаче записа шест поредни точки, за да приключи експресно тази част с 25:12.

Изключително оспорван бе четвъртият гейм, чието начало отново бе с размени на точки. Така до 9:9. Ас на Илия Петков ни изведе при 12:10. Звездата на Турция Адис Лагумджия се развихри и изведе тима си до обрат при 15:16. Последователно догонвахме съперника с точки на Аспарухов и Димитров (16:16). След пропусната възможност за нас и единична блокада турците поведоха при 21:19. Направихме серия от 3 поредни точки, а Николов спря турското нападение с блокада за 22:21. Турският щаб взе прекъсване, след което Бленджини пусна като разпределител Светослав Станков. Аспарухов атакува мощно, а след грешка на Турция стигнахме до мачпойт при 24:21 след пет поредни точки. Турският щаб поиска видеоповторение за докосване до мрежата, което нямаше. Пропуснахме първата възможност, а Станков подаде топката към капитана Грозданов,който заби победно през центъра за 25:22.

Най-резултатен от българския състав бе Димитър Димитров с 15 точки. Аспарухов добави 13, а Грозданов – 12. По 8 точки записаха Петков и Татаров. България завърши със 7 аса и 5 блокади, а съперникът ни се отличи с 11 точки на блокада. Регистрирахме 35 грешки.

До момента българските "лъвове" са на 14-о място във временното общо класиране със само 3 победи, 6 загуби и 8 точки. Турците са зад националите ни с един успех, 8 загуби и 5 точки.

Следващият съперник на България е Италия. Тимът ни ще има ден почивка, а срещата е в четвъртък, 20 юни, от 17:30 ч.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!