Българският женски национален отбор по волейбол ще се изправи срещу домакина Италия в първия кръг от квалификационния турнир в зона Европа за Гран При 2011. Останалите четири отбора, които ще се борят за последните две вакантни места в основната схема на надпреварата са Холандия, Русия, Турция и Германия.

Според регламента Европа има право на четири участника в турнира, като Сърбия вече се класира, благодарение на спечелената Европейска лига, а Полша получи "уайлд карт". На турнира в Каляри пък шестте отбора ще изиграят по една среща помежду си по системата всеки срещу всеки. За победа ще се получават две точки, а за загуба една. Вторият показател за класирането ще бъде геймовата разлика.

Италия ще влезе в квалификационния турнир с летящ старт, тъй като тази седмица ще участва на финалите на Гран При 2010 и със сигурност нивото на сработеност в тима на Масимо Барболини ще бъде много високо, пише bgvolleyball.com. Холандия и Германия пък не съумяха да намерят място сред финалистите на тазгодишното издание на турнира, но определено впечатлиха с изявите си./BLIC