Българският първенец при мъжете Нефтохимик 2010 допусна второ поражение във втората, последна фаза от квалификациите за Шампионската лига по волейбол. Нефтохимик 2010 отстъпи пред домакините на квалификационния турнир в Галац (Румъния) – Аркада Галац с 0:3 (20:25, 25:27, 16:25) и загуби шанс за място в групите на Шампионската лига. Мачът продължи час и половина.

С втория си успех на този етап от квалификациите отборът на Аркада оглави временното класиране, а Нефтохимик 2010 заема последното, четвърто място с две загуби. По-късно тази вечер един срещу друг ще излязат гръцкият Олимпиакос и украинският Прометей.

В неделя, 12 ноември, от 15:00 часа бургазлии ще излязат именно срещу Прометей в последния си мач от квалификационната група.

И срещу домакина Аркада, както при поражението в петък от Олимпиакос, българският състав вложи много усилия в опит да се конкурира със съперника.

Старши треньорът Атанас Петров пусна от самото начало като посрещач играещия на поста диагонал Венелин Кадънков, с оглед продължаващите физически проблеми на словака Марсел Лукс, който се появяваше за кратко само за посрещане при сервис на съперника.

В първия гейм Нефтохимик 2010 успяваше да застига румънския си опонент, но след равенство 18:18 нямаше сили за повече. Битката бе най-сериозна във втората част, когато бургазлии се добраха до 23:23 от 21:23, но домакините на турнира спечелиха с 27:25. В третата част волейболистите на Аркада Галац поведоха в началото, методично увеличаваха аванса си, който стигна до 21:15 и нямаха проблеми да приключат срещата при 25:16.

Влезлият като резерва бразилец Тео Лопеш от Аркада стана топреализатор с 13 точки, а Мурад Хан и Венелин Кадънков от Нефтохимик 2010 отбелязаха съответно 12 и 11 точки.

За групите на Шампионската лига ще се класира първият отбор в крайното подреждане групата, както и вторият, ако има по-добри показатели от подгласника от другата група.