Борислав Кьосев игра волейбол до 36-та си година. Има 450 мача в националния отбор, 9 пъти стана шампион на България с ЦСКА, награждаван е многократно за най-добър нападател, избиран е в сборния отбор на света и на Европа. В анкетата за най-добър волейболист на ХХ век в България е №2 след друг ас на „червените” – Димитър Златанов. Кьосев дори е ходил на лична аудиенция при папа Йоан-Павел ІІ. „Мога да напиша книга за спортната си кариера, но и за моите преживелици извън игрището, как съм се разтоварвал от напрежението на мачовете и тренировките”, разказва Кьосев, който сега е член на Управителния съвет на Българска федерация волейбол и върти успешен бизнес с хотелиерство, ресторантьорство и търговия.

Част от прелюбопитните истории Боре Кьосев, разкри пред BGVolleyball.com.

С Асен Гълъбинов спяхме в една стая на лагери, когато вече бяхме 30-годишни – най-старите в отбора. Вечер не ходехме никъде, играехме табла. Една сутрин идва треньорът Иван Сеферинов и казва: „Кьосев, напусни отбора! Пред стаята ти намерих половин бутилка „Сливенска перла”. Викам му: „Слушай, тренер. Боре Кьосев или прави нещата докрай, или не ги прави. На мене не може да ми остане половин бутилка. Или я изпивам цялата (500 г), или не лизвам. Значи, тая бутилка не е моя.”

И Гълъбинов ме подкрепи: „Борето не може да остави бутилката дополовина. Той и в играта е такъв – или играе, или не играе.” Така си беше.

На световно сме във Франция през 1986 г. Мачовете бяха изтощителни, напрежението високо, но нямаше къде да пийнеш по едно, да изпуснеш парата. Всички фригобарчета бяха иззети от стаите и заключени само в една. Любо Ганев обаче открил стаята с алкохола. Викам му: „Така ми се пие една биричка”, а той: „Дай три франка, ще ти донеса три бири”. Мислех, че ме будалка.

Илиян Казийски си беше скъсал менискуса и кракът му беше гипсиран. Нямаше друга работа и му наредих да проследи къде ходи Любо. Илиян разбра къде крият алкохола и напъха в гипса няколко шишенца с уиски по 100 грама. Като вървеше, стъкларията дрънкаше и кънтеше по коридора – все едно ходи прокажен. Още си пазя шишенцата, които изпих на това световно. Алкохолът не попречи да спечелим бронзовите медали.