Четирима чуждестранни треньори влизат в битка за женския национален отбор по волейбол. Това са роденият в Босна словенец Драгутин Балтич и италианците Алесандро Киапини, Анджолино Фригони и Марчело Абонданца. Нито един българин не подаде документи.

От кандидатите с най-голям авторитет се ползва Абонданца, който в момента води втория в Серия А1 Вила Кортезе. Той последен от всички изпрати своята биография в БФВ. Абонданца няма високи финансови претенции, но фаворит на федерацията е Драгутин Балтич. 47-годишният треньор на Локомотив (Баку) единствен от кандидатите се е срещал с хора от българската централа. Балтич познава добре отбора. В Баку той работи с националното либеро Мария Филипова.

За разлика от своите конкуренти словенецът има по-сериозен опит с мъжки отбори – водил е словенския Блед, австрийския ЕОН Хотволей и др. Балтич е магистър по икономика от университета в Сараево и бакалавър в специалността учител по физическо възпитание. Живее в Марибор, заемал е административна длъжност в словенската федерация по волейбол. Има славата на уравновесен треньор, който не влиза в конфликти.

На свое заседание днес УС на федерацията ще се запознае подробно с четирите кандидатури и ще избере треньор на жените. Тимът е без треньор от миналия септември, когато БФВ не поднови договора на Драган Нешич. /БЛИЦ