Роденият в Алмати (Казахстан) Ринат Сиразутдинович Гилязутдинов е новият треньор на женския национален отбор по волейбол. 38-годишният специалист ще наследи на поста сърбина Драган Нешич, чийто договор не бе подновен, въпреки че класира отбора за Евро 2011 и го направи втори в Евролигата.

В момента Гилязутдинов е треньор на най-скъпия клубен отбор в света - Динамо (Казан), където работи със звездите Екатерина Гамова, Татяна Кошелева и Мария Борисенко. 36-годишният казах с руски паспорт няма високи финансови претенции, защото взима огромна заплата в Динамо, а мечтата му е да се занимава с национален отбор.

Той е водил девическия национален тим на Русия и една година е бил помощник на Владимир Козюткин в Сборная, пише вестник “7 дни спорт”. Гилязутдинов не беше в щаба на отбора, който спечели световната титла в Япония през октомври.

Връзката с България е осъществена чрез бившата капитанка на националния отбор Любка Дебърлиева, която игра пет сезона в руската Суперлига. Дебърлиева се засече с Гилязутдинов в Липецк. Със сигурост 30-годишната разпределителка ще бъде в екипа на новия селекционер. Фактът, че Дебърлиева говори добре само руски език, бе основната причина федерацията да отхвърли кандидатурите на италианците Марчело Абонданца и Джузепе Кукурини.

Президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров ще пътува за Москва на 16 януари, за да финализира сделката с Гилязутдинов./БЛИЦ