Нечуван скандал тресе волейболна България, а за последствията от него тепърва ще има да се говори. Ръководството на Пирин (Разлог) подава в съда иск за рекордните 1 млн. лева, научи вестник „ШОУ”. Той ще бъде заведен едновременно и срещу федерацията, и срещу нейния президент инж. Данчо Лазаров.
 
Сумата е рекордна за българския волейбол, но се явява и прецедент в световен мащаб. Досега не е имало случай, в който даден клуб да предяви претенции срещу национална спортна федерация за толкова много пари.
Искът ще да бъде внесен до края на месец май, за да може собствениците на отбора от Разлог да получат входящ номер преди съдът да излезе в традиционната си тримесечна лятна ваканция. В Пирин вече са наели адвокати, на които са обещали баснословен хонорар ако докарат до положителна развръзка делото.
„Ще ги съдим до дупка, а
 
на Данчо Лазаров му
обещавам, че няма
бял ден да види
 
отсега нататък. Не ми пука колко ще ни струва. Трудихме се много и играхме честно, а накрая ни пуснаха едно голямо лайно върху главите. Е, тази няма да стане“, сподели специално пред „ШОУ“ афектираният шеф на Пирин Костадин Стоянов.

Бизнесменът се закани, че ако спечели в съда, ще дари приходите изцяло за развитието на детско-юношеската школа на клуба.

„В децата е бъдещето, а ние какъв пример им даваме? Цяла година пълнят залата и гледат. Ние сме първи в редовния сезон и получихме домакинско предимство, за да дойдат накрая банда престъпници и да плюят върху резултатите. Как тези деца ще останат във волейбола и ще вярват, че някой ден няма и с тях да се случи същата гавра“, попита риторично пред вестника на народа президентът на тима от Разлог.

„ШОУ“ припомня, че скандалът гръмна още след първия мач от финалния плейоф за титлата в мъжката Суперлига. В него Пирин Балканстрой надви Марек Юнион Ивкони с 3:1 гейма пред своя публика в Разлог. След това от Марек пуснаха жалба във федерацията, че техните играчи и треньори са били малтретирани през цялото време от фенове на домакините. Отборът от Дупница излезе с иронична декларация, че ако има трети двубой отново в Разлог, волейболистите ще излязат на терена с по един чадър, за
 
да се предпазят
от плюнките на
запалянковците

Марек взе втората среща в Дупница с 3:0 гейма и изравни резултата в серията 1-1 победи. Дисциплинарната комисия на федерацията обаче реши, че прегрешенията на агитката на Пирин наистина са непростими и постанови решителния последен мач за златните медали да се играе на неутрална територия. Предложенията на централата бяха това да се случи или в Самоков, или в Благоевград. От Пирин категорично отказаха да има двубой извън Разлог и заплашиха с бойкот.
Третата битка пропадна, а Марек бе награден със служебна победа с 3:0 гейма според правилника на БФВ.

Така тимът от Дупница стана шампион по служебен път с 2-1 успеха във финалния плейоф.
Прецедентът е, че в един и същ сезон в родния волейбол титлата и при мъжете, и при жените се поднесе не с борба на спортното поле, а извън него. Първо това стана в дамското първенство. Ръководството на Левски буквално отказа да воюва на полуфиналите с ЦСКА, когато серията бе 1-1 победи. На 6 март “сините” спечелиха драматично в своята зала „Сиконко“ с 3:2 гейма. На 9 март “червените” си върнаха в тяхната „Васил Симов“ на 4-ти км – разгром с 3:0. И тогава на сцената отново изгря президентът на волейболна България – Данчо Лазаров. Инженерът авторитетно оповести, че третият двубой, който ще определи кой да спори за титлата, няма да се състои в неделя (б.а. 11 март) в „Люлин“, а във вторник – 13 март. Понеже „Сиконко“ била заета с.. религиозна сбирка... Естествено, на въпросната дата в залата нямаше никаква религиозна проява, а единствените външни лица бяха родители на деца от школата на Левски, които чакаха наследниците им да приключат с тренировката. Данчо Лазаров излъга, за да удари едно рамо на бившия си клуб “Левски”. Новият президент на сините – Валентин Помаков обаче доказа, че в този спорт все пак има останал малко феърплей и спря “сините” от по-нататъшно участие.

„Нито съм търсил съдействие от Данчо Лазаров, нито съм го оторизирал да говори от името на нашия клуб. “Левски Волей” никога не е искал промяна на датата за третия полуфинал. Ние бяхме в най-трудната позиция. Първо ни казаха, че залата е заета, а зала „Сиконко“ е собственост не на нас, а на Данчо Лазаров. После се оказа, че това не е истина. Най-логично бе да се оттеглим с достойнство“, коментира Помаков.
Продължението бе грозно. Волейболистките на ЦСКА се класираха за финала със служебна победа с 3:0 гейма над Левски и в плейофите на държавното първенство смачкаха Марица (Пд).
---------------------------
Титлата в Дупница заради Ивкони

За никого не е тайна защо волейболистите на Марек бяха коронясани за шампиони на България. Собственик на клуба е Иво Константинов, виден бизнесмен и шеф на транспортно-превозваческата компания у нас Юнион Ивкони. Константинов пък е по-известен с близките си отношения с ГЕРБ, където винаги се е ползвал с протекции. Миналата есен той бе избран единодушно за председател на Общинския съвет в Дупница. Благодарение на близките си контакти с властта Константинов издейства държавна субсидия в размер на почти 2 млн. лева, с които да бъде реконструирана из основи волейболната зала в града.
Това също не е случайно. Като носител на титлата на България Марек се превръща и в единственият български тим, който ще участва в Шампионската лига. Това пък е отколешна амбиция на Константинов и цел №1 пред старши треньора на дупничани Найден Найденов. Още отсега в състава започва селекция за следващия сезон, а главният мениджър Людмил Найденов е денонощно на телефона с евентуални класни попълнения.
---------------------
Инженера мълчи,
защото го е страх

В скандала между Марек и Пирин, против всички правила на играта, президентът на федерацията Данчо Лазаров взе страната на клуба от Дупница. При това не го направи елегантно и задкулисно, както сме свикнали да му гледаме номерата от години, а съвсем явно. Лазаров категорично доказа, че столът му се клати и е готов на всичко да се задържи на повърхността. Включително да лъска обувките на онзи, който почти сигурно ще го изрита от мястото му веднага след олимпийките игри в Лондон – Иво Константинов. Инженера никога не е мелел брашно с шефа на Юнион Ивкони и през годините двамата неведнъж се хващаха за гърлото. Сега обаче са първи приятели, а залогът е ясен – Лазаров да запази поне частично властта си в родната централа. Той е бил забелязан да обядва на четири очи с президента на Марек в любимия си столичен ресторант „Грозд“, където преди време бе изловен да вечеря уединен и с бившия капитан на националния отбор Пламен Константинов. Инженера ще търси вратичка, при която да не загуби всички правомощия, а този вариант устройва хитреца Константинов. Бизнесменът е хванал цаката на бившия бос от строителния холдинг „Сиконко“. Готви му предложение, на което той няма как да устои – почетен председател на федерацията по волейбол.
Рокадата ще се осъществи на планираното още отсега Общо събрание на БФВ. То ще се проведе през октомври. Тогава най-вероятно ще бъде обявен и новият селекционер на държавния тим при мъжете. Нали няма да останете изненадани, когато научите, че на поста на Радостин Стойчев ще се намести Пламен Константинов? Новина, която вестник “ШОУ” първи написа още преди време.
“Вижте, в момента се пише сценарият на бъдещето на българския волейбол. Ще има промени. И то кардинални. Кокалът е много вкусен и Данчо Лазаров, като старо куче, не иска ей така да го изпуска. Или ако не целият кокал, то поне една малка част да остане за него. Но е факт, че неговата хегемония, граничеща с тоталитаризма, е на път да приключи”, анализират пред “ШОУ” волейболни спецове.
САШО СЕРАФИМОВ/ШОУ