Още един африкански отбор се отказа от участие в квалификациите за олимпийския волейболен турнир за жени. След като преди седмица Кения реши да не участва на турнира в Пуерто Рико, сега това стори и Египет.

„На повечето от нашите волейболистки предстоят изпити в училище или университета. След това ще ни трябват два месеца да се подготвим за турнира. Опитахме да отложим тези изпити, но не успяхме. Родителите на някои от момичетата не ни подкрепиха. За да участваме трябваше да спрем и първенството на страната и турнира за Купата. От друга страна и трудно щеше да съберем пари за разходите“, заяви президентът на египетската федерация Фуад Абдел Салам.

Египет заслужи участие в световните квалификации в Пуерто Рико, след като зае второто място в африканския турнир. Победителят Камерун се класира директно за Олимпиадата. Кения пък зае третото място и също получи право да участва в световните квалификации.

Заради оттеглянето на двата африкански отбора сега турнира в Пуерто Рико остана с два тима – домакините и Колумбия. Те ще бъдат допълнени от отбори, заели четвъртите места в континенталните квалификации – Турция, Канада, Венецуела и Алжир. Турция е с най-голям шанс за участие, тъй като заема най-предно място в световната ранглиста.