Пламен Константинов даде пресконференция в Пресклуб България, след като бе избран за треньор №1 за месец октомври. Националите грабнаха приза за отбор на месеца, след като завършиха на четвърто място на европейското първенство в "Арена Армеец".

Пламен Константинов изрази притесненията си относно предстоящата в началото на януари олимпийска квалификация.

"Андрей направи операция, при която възстановяването ще бъде по-сложно. Дали ще успее да се възстанови за олимпийската квалификацията - не се знае. Цецо Соколов каза се, че ще може да изиграе един или два мача преди паузата за олимпийската квалификацията, за мен обаче това е малко. Притеснява ме състоянието на Скримов. Имаме си проблеми на почти всички постове. Това са минуси, които могат да се леко проблематични. Но това е реалността, не е в наши ръце да го променим“, заяви Константинов.

"Аз реално оценявам къде сме и какво е състоянието на националния отбор. Не искам да казвам силни думи. На Евроволей дадохме 100% от моментните си възможности. Полуфиналът обаче с Франция ще ни остане. Аз не помня да сме били по-близо. Това е, което ни остава като горчивина, но не разочарование. При едно такова представяне винаги има оптимизъм. Дано да съхраним тази инерция. Минавайки напред, гонейки Олимпиада, все пак ще се съхрани този състав. На олимпийската квалификация са ни сложили 5 мача в 5 дни. Това е скандално. Всички отбори трябва да са поставени при равни условия. Това, че някой си е платил... Германия са домакин, платили са си, те решават в какъв час да играят... Това с нас е абсурд. Олимпийска квалификация да играеш в 5 дни 5 мача. Не знам дали е умишлено... със сигурност е напълно случайно“,  коментира още националният селекционер.

„Мисля, че Германия вече са оценили, че не сме толкова лесен съперник. След като на четвъртфинала се представихме добре, значи вече са оценили на какво ниво сме“.

"Новият регламент ни дава право 10 дни преди олимпийската квалификация да извикаме състезателите. За 10 дни трябва бързо да сработиш състава. Трябва да се види всеки един в какво състояние. Естествено, всяка една травма може да промени облика на отбора. Но аз казах, че ако стигнем на полуфинал или олимпийския, или европейския шампион няма да стигне до Олимпиада. Ще имаме проверка със Сърбия за 28 и 29 декември. Надявам се около 20-и да се съберем, някои от играчите ни ще дойдат около 21-и, 22-и. Но новият правилник казва 10 дни. Това значи, че всеки клуб може да задържи играчите си до 25-и“, добави Константинов.

„Ще бъде по-разширен съставът за олимпийската квалификацията. Големи промени около състава обаче не бих предприел, освен принудителни. Специално в нашия шампионат има интересни момчета, но мисля, че им липсва опит“, продължи Константинов.