В присъствието на президента на ФИВБ Дзижонг Вей, председателя на ДАМС Весела Лечева и български волейболни легенди, днес в зала Одесос на “Гранд Хотел Варна” се проведе тържествено заседание на Управителния съвет на Българска федерация волейбол, с което бе отбелязана 60-тата годишнина от създаването на БФВ и нейното членство в световната федерация ФИВБ.

Водещ на заседанието беше изтъкнатият български спортен журналист Асен Минчев, който разказа интересни исторически факти около събитията преди и през 1949 г., илюстрирани с архивни фотографии, запаметили тези исторически моменти.
 
Приветствия към присъстващите отправиха президентът на БФВ Данчо Лазаров, както и почетните гости Весела Лечева и Дзижонг Вей. В своето изказване Вей наблегна, че за него самия България е една от страните-учредителки на ФИВБ, макар и формално да не е имала право на членство именно поради липсата на самостоятелен волейболен орган преди 1949 г. Той отбеляза, че БФВ е една от най-дейните национални федерации и че ФИВБ се гордее с нейното членство в своите редици.
 
Вей допълни, че за успешното развитие на спорта в една страна е задължително съответната национална федерация да поддържа добри отношения с държавата. Той с удоволствие е установил по време на своето посещение в България, че такива взаимоотношения между БФВ и ДАМС са налице и успехите на българския волейбол не са случайни. Президентът на световната федерация заяви, че за ФИВБ е много важен принципът всички приходи, които волейболът носи, да бъдат реинвестирани обратно във волейбола, за да може любимият спорт да става все по-популярен и по-разпространен по целия свят.
 
Дзижонг Вей не скри своите отлични впечатления от първия мач между България и Куба, който той самият имаше удоволствието да изгледа вчера от ложата на Двореца на културата и спорта в компанията на държавните глави на България и Чехия Георги Първанов и Вацлав Клаус, както и на вероятния бъдещ премиер на България Бойко Борисов. Освен от отличната организация по провеждането на мачовете от Световната лига и от невероятно ентусиазираната публика в залата, Вей се е възхитил и на самочувствието, с което българските волейболисти са подходили към двубоя, което им е помогнало да постигнат победата, въпреки че губеха с 0:2 гейма./БЛИЦ