Скандалното отношение към младежкия национал по волейбол Венцислав Трифонов продължава. БЛИЦ първи ви съобщи още на 7 декември за ненормалните договори и заплата, които състезателят е получавал в “Левски Волей”. Става въпрос за 144 лева на месец и заробващ контракт.

Месец и половина след това ситуацията е по-заплетена от всякога. Венци, който е роден на 19 януари 1992 година, е готов да стане общ работник или охранител, тъй като му е забранено да тренира и играе. Талантът води спор с родния си отбор от Пловдив Виктория Волей. През това време “Левски Волей” го привлича и му предлага още по-неприятен договор.

“Аз не съм защитен по никакъв начин. С тези договори връзват състезателите и те стават като роби. Клубът е защитен отвсякъде и с вързани гащи, а състезателят може във всеки момент да бъде изритан и ти спират всичко отвсякъде. Нямаш образование, защото си се занимавал с волейбол. Аз например не успях да се явя и на матури. Не можеш да си намериш нормална работа и изведнъж излизаш на улицата. Аз не бях съгласен с този договор, бяхме се разбрали, че ще говорим и нещо ще се промени, но не видях никакво развитие по въпроса от страна на “Левски” и стана така, че се прибрах вкъщи. Повече нямаше какво да правя в София. Трудно е нашите да ме издържат, а аз да съм в София”, споделя Венцислав Трифонов пред BGvolleyball.

Той е част от младежкия отбор с треньор Николай Желязков, който игра на световното първенство миналата година в Бразилия. Преди турнира състезателят е важен за отбора и всичко около него е наред, но след края на Световното гаврата с него е подновена.

“Това е един почти едностранен договор. Не е базиран на никакъв нормативен документ. Години наред ти просто трябва да си послушен като мишле и да не можеш да вдигнеш глава. В моя случай става въпрос за контракт за 5 години, има такива и за седем”, допълва националът.

Венцислав Трифонов не може дори и да тренира. Помолил е да поддържа форма с Локомотив (Пловдив), но от федерацията веднага се обадили на треньора Любомир Герасимов и му казали, че момчето няма право да тренира, тъй като не е състезател на Локомотив. Делото между волейболиста и Виктория Волей е насрочено за месец май./БЛИЦ