Германската волейболна федерация извади мъжкия национален отбор от участие в Световната лига. Немците оправдаха решението си с желанието да се концентрират върху представянето си на първото издание на Европейските игри в Баку през 2015 г. (12-28 юни).
 
Решението на Германската волейболна федерация има своето логично обяснение. Заради усложнения квалификационен цикъл за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. отборите могат да спечелят повече важни точки чрез Европейските игри, отколкото през Световната лига.
 
„Основният ни фокус е класиране на олимпийските игри и заради това залагаме на участието си в Баку. Още повече, че имаме проблем с намирането на телевизионен партньор за мачове от Световната лига, тъй като досегашният ни партньор „Sport1” ще излъчва Европейските игри“, заяви пресаташето на германската федерация Тило фон Хаген.
 
Той допълни, че женският национален отбор на Германия ще участва на Баку 2015 и турнирите от Гран При и едва след това ще се вземе решение дали ще се състезава в Световната лига.
 
От Международната волейболна федерация (FIVB) обявиха, че уважават решението на всяко отделна национална централа дали ще участва в определен международен турнир. От FIVB уточниха, че мястото на Германия в Световната лига при мъжете ще бъде заето от Япония.
 
Заради промените в квалификациите за Рио де Жанейро 2016 става по-трудно се улеснява класирането на неевропейски отбори на олимпийските игри. Така в бразилския метрополис след две години едва ли ще се повтори ситуацията от Лондон 2012, когато седем от 12-те участника бяха от Европа.
 
По-малкият брой точки, който европейските отбори могат да спечелят от глобалните квалификационни турнири, Европейските игри в Баку се явяват добра сцена за набавяне на необходимите точки, особено при наличието на силен национален отбор.
 
В мъжкия турнир на състезанията в азербайджанската столица през 2015 г. сили ще премерят Азербайджан, Русия, Италия, Сърбия, Полша, България, Германия, Франция, Финландия, Беларус, Словакия и Турция. При жените участие ще вземат Азербайджан, Русия, Сърбия, Италия, Турция, Германия, Холандия, Полша, Белгия, Хърватия, България и Румъния.