С излизането си от заседанието на УС на волейболната федерация потърпевшият от случилото се в Пекин Пламен Константинов заяви, че е съгласен с взетото решение да бъде затворена страницата “допинг”. “Доста дълго говорихме. Съгласен съм с това, което взехме като решение да приключим с тази тема. В крайна сметка има неизяснени неща, неясноти, които така и не разбрах защо не ги изяснихме. Цялата работа стана заради нашата некомпетентност. Веднъж стават тези работи, като че ли всичко ни се събра. Изведнъж няколко контузии, аз излязох и това рефлектира на отбора. Чист съм пред себе си и знам, че нищо не съм взимал, но как да съм сигурен, че в хранителните добавки не е имало нещо. Вечерта преди мача с Китай се обади д-р Карова от София и съобщи, че в пробата от Правец има гранично ниво на тестостерон. Тя допълни, че това не може да доведе до наказание, но в друга лаборатория може да покаже по-високи резултати, от което да последва наказание. Тогава всички се панираха. Настъпи шок. Никой не знаеше какво да прави. Не сме знаели, че при мое наказание, няма да навредя на отбора. Това го разбрахме в последствие. Затова аз предложих да се върна в България и да докажа, че съм чист. Съветвах се с компетентни органи от FIVB и те ми казаха, че проба в Пекин няма как да ми направят, а трябва да се върна в Европа. След като си дойдох в София и дадох проба стана ясно, че нивото на тестостерон е 3,16:1 и няма никакви проблеми да играя. Исках да се върна за мача с Италия, играеше ми се", каза Пламен Константинов.
"Абсурд е да обвинявам който и да е. Убеден съм в целия екип. Дори и да се е случило така, че да попадна на замърсена добавка, не мога да ги нападна тези хора. Ние сме единствените, които нямаме оборудвана лаборатория, поне да се взимат проби на националните състезатели. Да са гарантира защитата на тези спортисти, е абсолютно задължително да се изследват всички добавки.
В интерес на истината първият билет от Пекин си го платих аз, но това беше поради моето лично желание да тръгна по най-бързия начин и да не губя един ден. Можеше федерацията да ми подмени билета, но трябваше да чакам и така да загубя време", добави Гибона.
"Тази история ми дойде малко множко. Искам да продължа да играя волейбол още малко, но не се знае дали бъдещето ми е свързано с националния отбор", добави капитанът на националите ни. Гибона отклони въпроса дали има търкания с някого от федерацията, като се визираше председателя инж. Данчо Лазаров. /СТЕФАН РАЛЧЕВ, БЛИЦ