Треньорът на волейболния ни национален отбор Пламен Константинов беше сред присъстващите на церемонията по тегленето на жребия за Евро 2015. След като научи съперниците на България Гибона каза, че групата е тежка, а освен това изрази желание за завръщането в първия ни тим на Матей Казийски.

Селекционерът сподели още, че в разширения му състав очаква да се завърнат контузените през миналото лято Николай Николов и Виктор Йосифов, а също така е готов да изпрати повиквателна и за Владимир Николов.

Жребият за Европейското отреди България да бъде в Група "А" с Германия, Чехия, както и победителят от двойката Испания - Холандия. Мачовете от нашата група ще се играят в зала "Арена Армеец". Евро 2015 ще се проведе в столицата ни, Варна, Торино и Бусто Арсицио в периода 9-18 октомври.

„Тази година съставът ни ще изглежда по-различно в сравнение с миналата година с оглед завръщането на Виктор Йосифов и Ники Николов. Оставям отворена вратата за Матей Казийски независимо от всичко изказано досега. Не ме интересуват думите и коментарите, на който и да е за федерация. Аз решавам кой ще бъде повикан в националния отбор. Никой не може да ми се намеси в работата. И за мен Матей е все още вариант. Предстоят ни разговори. Владо Николов също влиза в списъка ми“, каза Гибона.

По отношения на Европейското самият Константинов е настоявал мачовете ни да се играят в „Арена Армеец“, тъй като е бил съгласен срещите от груповата фаза да бъдат във Варна, но не е одобрил факта, че за 1/4-финала отборът ще трябва да пътува за София.

Тепърва предстои разговор между БФВ и Пламен Константинов за уточняване на приоритетите през това лято – между Световна лига и Европейски олимпийски игри. Централата и бившият капитан също така трябва да преценят кой ще бъде втори треньор на националния ни тим, който ще води т.нар. „Б“ отбор. „Трябва да се вземе решение на тези две състезания с какъв състав ще се играе. Нямаме достатъчно подготвени състезатели, за да играем и на двата фронта, а игрите в Баку дават точки само за европейската ранглиста. Програмата ни това лято налага сформирането на два отбора. Единият ще е част от Световната лига – група 2 и един, който ще е част от европейските игри в Баку. За това ще се наложи и договаряне на втори треньор и допълнителни хора в щабовете. Наложително е по-разширен състав от треньори. Аз ще работя там, където ще се придаде тежест на участието ни. Поех риска, когато застанах начело на отбора през миналата година, но има какво да дам и да работим заедно върху това, че да видя България да играе по начина, по който искам – с моите виждания, с подобрение на силните ни страни“, каза треньорът.

„Тежък жребий, но целта ни е да си спечелим потока. В тази конкуренция това да видим България във финалната четворка ще бъде добър резултат, а защо не и Господ да е българин. Германия е във възход през последните години. Домакини сме и трябва да се възползваме от това предимство. Имаме да си връщаме на германците. Последните години двубоите между България и Германия бяха доста оспорвани“, каза още Пламен Константинов.