Волейболистките ни имат голям шанс за втора поредна година да играят в най-силния турнир - Гран при. При дебюта си това лято нашите направиха истински фурор, побеждавайки олимпийския шампион Бразилия, третия от Лондон 2012 тим на Япония и останаха девети, като бяха само на гейм от влизане във финалната шесторка.

Колко отбора и кои ще влязат догодина в Гран при се решава в понеделник на заседание на Международната федерация по волейбол (ФИВБ) в Лозана.

Сондажи на "Труд" сочат, че ФИВБ вероятно ще копира системата на мъжката Световна лига. В нея за първи път в историята влизат 28 отбора. Елитната група е от 8 тима, където е и България, втората е от 12, а третата - от 8 държави.

И при жените тази формула е най-дискутирана. Ако това се случи, най-вероятно българките ще попаднат във втората категория. Тази година броят на страните бе 20, като се игра на турнирен принцип с групи по 4 отбора.

На европейското за мъже в Дания фактори от родната федерация лобираха пред босове на ФИВБ за волейболистките. А министър Мариана Георгиева тогава се срещна с Андре Майер, шеф на Европейската конфедерация и вицепрезидент на ФИВБ. В Копенхаген той каза дипломатично, че "мястото на българските волейболистки е в Гран при". Най-вероятно броят на отборите обаче няма да е 28, както при мъжете. Защото шансът да се сформира трета група с 8 държави е минимален.

Не се знае съдбата на Европейската лига, от която нашите влязоха за първи път в Гран при. Този сезон обаче те останаха трети и така не се класираха за турнира догодина.