Националките на България по плажен волейбол Евелина Чолакова, Диана Малинова, Ася Динова и Светла Ангелова дадоха пресконференция в "Пресклуб България", на която разкриха шокиращи факти около условията, в които тренират и се подготвят.

"Нямаме най-елементарни условия за подготовка. Плажният волейбол и волейболът в зала са два различни спорта. Не искаме да ставаме част от скандала между федерацията по волейбол и Радостин Стойчове. Но на нас не ни дават възможност да се подготвяме", сподели Чолакова.

"Играем на чакъл. В София няма нито един корт с дълбок пясък, на който да тренираме. В Белград за сравнение има 16 такива корта", каза още тя и показа пясък, който бе донесла специално за случая в залата.

"Няма пари от федерацията за истински лагер на морето. Нямаме и треньор! Да не говорим за водач на групата и физиотерапия... Отидохме на такова голямо състезание във Франция сами. Дори ни липсва нужната екипировка.. Такава за съжалание не ни бе предоставена от федерациятя. От БФВ ни казаха, че забравили да ни поръчат екпи! Така ни дадоха използвани анцузи от девическите националки. Чувстваме се много обидени... Колко струва екипировка за четири момичета, които представят лицето на България пред света?", изразиха болката си четирите момичета, които ни представяха във Франция.

"Искаме да се види, че плажният волейбол съществува, а не да се пренебрегва като спорт. Не желаем много от федерацията, освен осигуряване на нормални условия за работа. Искаме да се подготвяме целогодишно и да играем на пясък, а не на чакъл и други строителни материали. Никой не ни вярва, но имаме само 6 топки, които сме закупили с наши средства. Волейболната мрежа, както и антените към нея са ни подарени от наши приятели. Ето с това разполагаме за тренировки. Отново за справка - двете двойки на Великобритания, от които загубихме във Франция, се подготвят от пет години насам целогодишно. Имат трима треньори и всички условия. Въпреки това, ако ние бяхме тренирали поне няколко месеца заедно, щяхме да ги победим. Защото българите са талантливи в този спорт, но за съжаление нямаме условия и никой не ни обръща внимание", завършват волейболистките.

Ася Динова пък бе на мнение, че и смяна на ръководството на федерацията не е решение, защото "който и да дойде, нещата няма да се променят".

В крайна сметка националките поискаха среща със спортния министър Свилен Нейков и с премиера Бойко Борисов.