Волейболните национали загубиха драматично от Япония с 2:3 гейма (24:26, 25:13, 25:21, 23:25, 13:15) в среща от група „С” на Световната лига. Мачът се игра в столицата на Япония – Токио в зала „Ариаки Колизеум”. Отборът, воден от Силвано Пранди, остава на трето място в класирането и е почти невъзможно да се класира за финалната шестица на турнира. "Самураите" ни победиха и във втората среща във Варна. 

Япония започна добре мача, повеждайки с 3:0, но в последствие българите изравниха играта и достигнаха до 7:6. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:7 за японците. В края на първия гейм резултатът достигна до неприятното за тима на България 21:17, което накара Пранди да вземе ново прекъсване и българите обърнаха до 23:23, а в последствие и 24:24. Въпреки това Япония все пак спечели този гейм с 26:24, след 2 последователни точки.

Вторият гейм започна точка за точка, нашите поведоха със 7:3. Първите две точки след прекъсването отново бяха за нас. Последваха 4 срещу 1 за момчетата на Силвано Пранди, след което се стигна и до 16:7. Българите продължиха със страхотните си изяви и спечелиха гейма с категоричното 25:13.

След оспорвано начало на третия гейм, България успя да излезе напред при 8:5, когато дойде и първото прекъсване за тази част. След него разликата варираше между 3 до 5 точки. Изненадващо Япония стигна до 19:20, а в последствие изравни - 20:20 в края на гейма, след като губеше с 4 точки. Това наложи Пранди да прекъсне неблагоприятното развитие на гейма. В игра влезе Владимир Николов, който отбеляза веднага, а малко след това на терена се включи и Христо Цветанов. Това успокои играта и България спечели с 25:21.

Японският треньор промени изцяло тактиката си в четвъртия гейм. При 8:7 за домакините Пранди отново използва правото си на прекъсване, за да коригира играта в отбрана. Разликата набъбна на 3 точки – 17:14, а настроението в българския лагер се влоши рязко. В края на гейма така и бе не ясно кой ще го спечели, тъй като резултатът стигна 20:19 за домакините. Ново прекъсване, при 22:19 за Япония, взе Силвано Пранди, опитвайки се да запази шансовете на тима си за успех в този гейм, въпреки пасива от 3 точки. И това не помогна и България допусна изравняване – 25:23 и 2:2 гейма.

Последният пети, решителен гейм започна с преднина за българите – 4:2. Няколко спорни отсъждания внесоха смут в тима на България, който обаче въпреки всичко не изпусна преднината си. При 9:8 за българите, Япония използва поредното си техническо прекъсване, след което се стигна до ново равенство – 10:10. От 12:11 за България, японците обърнаха развоя на срещата до 13:12 в тяхна полза, което наложи Пранди да осъществи няколко смени. Те обаче се оказаха недостатъчни и България загуби поредната си среща в тези квалификации./БЛИЦ

България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Методи Ананиев, Красимир Гайдарски, Светозар Иванов – Теодор Салпаров-либеро (Мартин Пенев, Георге Братоев, Цветан Соколов)