Женският национален отбор на България по волейбол приключи участието си на европейското първенство в Италия и Сърбия. Момичетата водени от треньора Димо Тонев набързо натрупаха три поредни загуби с по 0:3 гейма и се прибират в София. В последния си двубой националките записаха срамно поражение от един от слабите отбори в Европа Испания с 0:3 гейма (17:25, 18:25, 21:25). Българските волейболистки не успяха да спечелят нито един гейм в трите си срещи на турнира – 0:3 от Русия, 0:3 от Холандия и 0:3 от Испания и записват едно от най-слабите представяния на България на Европейско. Двубоят беше решителен кой от двата тима ще се класира за следващата фаза.

Срещу испанките Димо Тонев заложи на старта на двубоя на разпределителката Любка Дебърлиева, центровете Страшимира Филипова и Цветелина Заркова, посрещачките Добряна Рабаджиева и Елица Василева и либерото Ивелина Монова. В последствие в игра се появяваха Таня Събкова, Мария Каракашева и Лори Китипова.

Както е известно, в последния един месец отборът е раздиран от скандали. Първо беше отстранена капитанката Ева Янева, която бе нарочена, че симулира контузия и бойкотира отбора. След нея от тима странно отпаднаха другите опитни състезателки – Диана Ненова и Мария Филипова. Вече бившият селекционер Драгутин Балтич обоснова решението си да не разчита на трите момичета с бъдещо подмладяване. В същото време обаче на игрището се завърна ветеранката Любка Дебърлиева, която според запознати има пръст във всички рокади в отбора. Последва шумен секс скандал с Балтич, който беше обвинен, че е изпращал любовни телефонни съобщения на момичетата. Специалистът беше уволнен, а мястото му зае помощникът му Димо Тонев, който се провали с гръм и трясък на Европейското.

В първата част българките стояха равностойно на терена само до 12:12. След това испанките спечелиха категорично и затвориха гейма с 25:17.

Във втората част Испания бързо взе превес и поведе с убедителното19:13. В игра за България се появи младата разпределителка Лора Китипова, която замени Любка Дебърлиева. Тя освежи играта на България и националките намалиха преднината на Испания. Водени от Милагрос Солар испанките засилиха началния удар и лесно спечелиха втората част с 25:18.

Димо Тонев реши, че вече няма какво да губи и пусна Лора Китипова и Таня Събкова в основния състав. В началото смяната даде резултат и българските волейболистки бяха равностойни до 11:11. Силното включване на Таня Събкова като диагонал даде резултат и България поведе с 16:13 при второто техническо прекъсване. Последваха 5 поредни точки за Испания 18:16 и българските волейболистки рухнаха психически и физически. Испания затвори третата част с 25:21, а с това спечели и мача с 3:0 гейма.

Така Испания успя да се класира на 1/8-финалите на Евроволей 2011, а България записа най-слабото си участие на европейски финали.

България - Испания 0:3 (17:25, 18:25, 21:25)

БЪЛГАРИЯ:
Любка Дебърлиева 1, Емилия Николова 2, Добриана Рабаджиева 9, Елица Василева 7, Страшимира Филипова 8, Цветелина Заркова 7 - Ивелина Монова-либеро (Мария Каракашева, Лора Китипова 1, Таня Събкова 5)
Старши-треньор: Димо Тонев

ИСПАНИЯ:  Милагрос Солар 14, Ана Мирта Кореа 13, Амаранта Фернандес 9, Диана Санчес 8, Патрисиа Аранда 1, Мирея Делгадо 4 - Диана Кастаньо-либеро (Елена Антония Естебан)
Старши-треньор: Гидо Вермюлен (Холандия).