Известният спортен журналист Сашо Йовков подготвя българския национален отбор по волейбол за мъже с увреден слух за предстоящото световно първенство в Кианчеано Терме (Италия). Шампионатът започва на 23 септември, а българският тим ще пътува за Апенините два дни по-рано. От началото на месеца 12-те избраници на Йовков тренират двуразово в столичната зала „Панайот Пондалов“. Първият им мач на световното първенство е срещу домакина Италия в деня на откриването.

Националният ни отбор е в група „А” на шампионата, в която освен „адзурите“ наши съперници ще бъдат Иран и Румъния. В другата група са Турция, Украйна, Франция и Полша. Играе се по схемата всеки срещу всеки, като първите два отбора от всяка група оформят финална четворка и накрая мач за титлата. Водач на родната делегация е председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Бозев.

„Не е изненада, че ме виждате всеки ден в залата с момчетата и ги тренирам. Дълги години съм свързан с волейбола и глухите състезатели, така че се познаваме отлично и работим в пълен синхрон. Първите ми мачове като треньор на волейболистите с увреден слух бяха още през 1984 година, когато ги изведох до европейската титла за мъже в София, а на финала бихме СССР с категоричното 3:0 гейма.

Сега нещата са по-различни от преди, но виждам колко много се трудят по време на лагера и съм оптимист за представянето ни в Италия. Конкуренцията ще бъде много силна. В подготовката ми помага Иван Стойков, който отговаря за кондиционните тренировки. Подготвени сме много добре като отбор и със сигурност имаме шансове да направим добро класиране на Световното първенство.

Искам да благодаря от мое име и от името на момчетата на Спортната федерация на глухите в България, които правят всичко възможно лагерът да бъде така успешен и състезателите да се чувстват като професионалисти”, каза Сашо Йовков.

Съставът на България за Световното: Йордан Генов, Светослав Христов, Севдалин Кърпачев,Никифор Станев, Иво Ласонов, Лъчезар Дряновски, Наим Асенов, Ивайло Павлов, Станимир Кърпачев, Иван Иванов, Бойчо Борисов, Мустафа Капитанов