Поредният успех при подрастващите влезе във визитката на Българския волейбол в изминалия уикенд. Със златните медали от румънския град Киажна от Балканиадата за кадети се завърнаха избраниците на треньорския тандем Иван Халачев-Владимир Орлов. Родните таланти спечелиха благородния медал без нито една загуба, след като удариха последователно Молдова, Босна Херцеговина (с по 3:0 гейма) и Сърбия (3:1 гейма) в групата, на полуфинала обърнаха сочените за фаворити домакини от 0:2 до 3:2 и на финала бяха безпощадни срещу връстниците си от Турция след 3:1 (16-25, 25-16, 25-18, 25-23) гейма.

Трикольорите взеха и две от индивидуалните награди: либерото Станислав Драмов стана най-добър посрещач, а Павел Иванов бе отличен с приза за най-добър разпределител.

Същият този набор (1995/1996) ще представи България и на Балканиадата за младежи идния месец в Сърбия. Там, момчетата на Иван Халачев ще играят срещу по-големите с 2 години от тях батковци, но това е част от подготовката им за европейската квалификация през месец януари 2013 година. Титулярите в тази възраст – младежите водени от Мирослав Живков, ще се готвят по същото време с връстниците си от Куба за Европейското първенство в Полша и Дания, което ще се проведе в края на месец август.

„Да се явяваме с по-малките набори при по-големите се превърна в успешна традиция за нас. По този начин даваме възможност на по-малките ни национални гарнитури да израстват като трупат опит с повече срещи, водят по-дълга подготовка и се сблъскват с по-опитни на този етап отбори. Това са идеални възможности да се обиграят преди европейските квалификации, които са само няколко месеца по-късно“, заявиха от ръководството на БФВ.

Отборът се завърна от Румъния снощи и от утре ще поднови тренировки в Смолян, където ще бъде на лагер.
Една стъпка не достигна на девойките старша възраст на България,, за да се окичат и те със златото. Водените от Радослав Бакърджиев и Весела Братоева момичета извоюваха напълно заслужено и закономерно сребърните медали от Балканиадата, домакин на която бе Турция. Шампион стана отборът на Сърбия, от който нашите загубиха 2:3 гейма. Само дни преди поредния успех, същият отбор спечели по безапелационен начин класирането си на Европейско първенство за тази възраст. Домакин на шампионата на Стария континент ще бъде Турция.