Доцент Юлиан Карабиберов, който се занимаваше с физическата подготовка на националния отбор по волейбол преди олимпиадата в Пекин, даде интервю за агенция БЛИЦ. Повод за разговора ни е изтеклата новина, че Тодор Алексиев също като Пламен Константинов е имал проблеми преди първия мач в Пекин. Както е известно, Карабиберов бе обвинен от свои “доброжелатели”, че е виновен за допинг скандала с Гибона.

 - Доц. Карабиберов, миналата седмица на отчетно-изборното събрание на БФВ инж. Данчо Лазаров призна за проблема с Тодор Алексиев. Има ли връзка това със случая “Пламен Константинов”?
- Чаках случаят “Тодор Алексиев” да излезе на бял свят, защото той ще покаже истинския виновник за проблема и с Пламен Константинов. Вътре в отбора – състезатели и треньори, знаят, че аз нямам никаква вина за високия тестостерон при Пламен и Тошко. Но обществеността - не! Смятам, че сега вече ще знае, тъй като Тодор Алексиев не е приемал никакви хранителни добавки, давани от мен. Това е документирано. Докторът на отбора заяви, че съм давал добавки само на Пламен. След като е така, как се появи още един случай?
- Вие заявихте, че още 9 човека са приемали добавки от вас.
- Да, добавки взимаха общо 10 човека, но Алексиев не е между тях. Тези 10 човека бяха изваждани от основния състав от старши треньора Мартин Стоев на индивидуална физическа подготовка. По-тежките тренировки наложиха да допълня медикаментозната програма на възстановяване, направена от доктора с някои продукти. Особено на първия лагер в Правец това беше задължително.
- По това време Тошко Алексиев не беше ли в САЩ, Испания и Финландия за мачовете от лигата?
- Именно. По това време той беше с доктора в чужбина за шест мача. Поради тази причина няма как да съм му давал каквото и да било в негово отсъствие.
- Смятате ли, че доктор Динко Захариев е виновен за двата случая в отбора през тази година?
- Аз не търся виновник. Това прави докторът. Разбираемо е, тъй като той остава на работа с отбора. Аз бях поканен само за подготовката до олимпиадата. Отново заявявам, че виновен няма, а има пропуск. Докторът просто трябваше да направи едно замерване на тестостероновите нива в кръвта на всички състезатели. След като използва тестостимулатор и има риск да се завишат нивата на тoзи хормон, тази проверка е задължителна. Щеше да се установи на кой не трябва да се дава такъв тестостимулиращ продукт.Друг пропуск е, че се реагира неадекватно, след като допинг комисията информира за двата случая. При единия с Пламен, той севръща за проверка до София, а в другия с Тошко – не. Просто и Пламен трябваше да изчака в Китай 1-2 дни, да пропусне един мач и да се включи в игра. Допинг пробата в София показа, че за 1-2 дни след като е спрян приема на екдистена, който даваше докторът, нивото на тестостерона се връща в нормалните, първоначални граници. Не искам да обвинявам доктора, но той е човекът, който трябваше да вземе отношение в Китай, трябваше да спре Тошко и Пламен само за първия мач с отбора на Китай, под предлог на неразположение или леки контузии (впрочем той така направи с Тошко), след което двамата да си продължат да играят. Така изобщо нямаше да има случай, а и считам, че отборът щеше да се представи по по-добър начин.
- Опита ли се да ви обвини УС на БФВ за нещо?
- Мисля, че някои членове от УС се опитаха, но Пламен Константинов не им позволи да го направят. Той знаеше какво съм му давал, самият Пламен не беше взимал нищо сам и беше сигурен в мен и в себе си. Интересното е, че знаеше за давания от доктора екдистен, но не каза нищо. Считам, че постъпи съвсем коректно и не обвини никого. Още повече и самият той каза, че не може да даде точни изявления, ако не е сигурен на 100 % в това, което ще посочи като причина за проблема. Искам също да уточня, че пред УС заявих, че Тошко Алексиев не е между тези, на които съм давал допълнително хранителни добавки. Това направих и в писмен анализ на случаите с Пламен и Тошко, който предадох след заседанието. Мислите ли, че ако той беше между тях, нямаше да съм жертвеното агне. Вероятно щяха да ме обвиняват като единственият виновен за скандала с Пламен Константинов.
- А не мислите ли, че точно за това се скри случая с Алексиев, тъй като той е приемал препарати само от доктора?
- Искате да кажете, за да бъда обвинен за случая с Пламен?... Не ми се иска да мисля така. Не, не мисля... Медиите се опитаха да направят някои анализи, но без да знаят конкретни факти. Сега вече се знаят и смятам, че докторът дължи поне едно извинение на Пламен, Тошко и мисля и на мен.
- След като знаехте за случая с Тошко Алексиев, защо не го съобщихте на медиите?
- За случая с Алексиев разбрах едва на заседанието на УС на БФВ, проведено след завръщането на отбора от Китай. На самото заседание докторът изобщо не спомена, че е използвал екдистен. Единствено екдистенът можеше да завиши тестостерона. Членовете на УС така и не разбраха откъде може да идва проблемът. Така че, аз нямаше как да бъда обвинен, още повече, че имах и пълна документация на моите продукти, доказваща тяхната безвредност и чистота. С такава документация докторът не разполагаше.
- Защо мислите, че не разполага?
- Защото беше закупувал продукти и от моята фирма и не беше искал никакви сертификати за тях. Не смятате ли, че е малко късничко да му ги дам точно на това заседание? Бих искал да добавя, че четири години (цял олимпийски цикъл) обезпечавам 80 % от медикаментозното възстановяване на националния отбор по волейбол, а и не само на него, и нямаше никакви проблеми с допинг пробите, не съм имал проблем с нито един състезател цели 18 години откакто работя в този бранш. Случаят с Тодор Алексиев доказва, че причината за проблема с Пламен Константинов не е от продуктите, които съм използвал. Те са абсолютно чисти. А за да дам конкретен отговор на въпроса защо не съм съобщил в медиите за случая с Тошко, който отдавна щеше да снеме съмненията за вина от моя страна, ще кажа следното: Не съобщих, защото на УС на БФВ се взе решение тези случаи да не се коментират. Аз бях поканен да присъствам на това заседание, да изкажа моето становище за случаите с двамата наши състезатели, а не да изнасям информация от кухнята. След като случаят вече е обявен, мисля че мога да взема отношение, без да злоупотребявам с доверието на УС към мен.
- Питаха ли ви как е протекла подготовката на отбора за олимпийските игри?
- За съжаление не. Дадоха добра оценка и с това се приключи. Считам, че това, което сме направили, не можа да види бял свят. Състезателите не показаха възможностите си. А бяха подготвени добре, особено по отношение на сила, взривна сила, силова издръжливост. Под добре разбирайте нивото, до което са достигнали, имайки предвид изходното. Моето мнение е, че може да се желае повече по отношение на скоростните качества, динамиката, атлетизма. Изискванията на старши треньора по отношение на обем и плътност на тренировките бяха прекалено високи и там имахме противоречия. Въпреки това обаче, мисля че системата, по която изискваше да работя, би била много добра, ако имахме адекватно, т.е. по-добро възстановяване. Такова отборът е имал през миналата година, когато доктор е бил Енчо Стоянов. Това потвърдиха самите състезатели. Няма добър резултат от натоварване без адекватно възстановяване. Процесът е двустранен. Бих желал да отбележа, че по искане на Боян Йорданов му направих индивидуална тренировъчна и хранителна програма за подготовката му в Гърция. Схемата е същата като тази, по която работихме с националния отбор. Виждате как играе сега в гръцкия шампионат. По същата олимпийска програма на тренировки работим сега и с отбора на Левски-Сиконко. С настоящия старши треньор Найден Найденов сме в пълно разбирателство по отношение на кондиционната подготовка. Концепцията не се различава от тази, по която работихме през лятото с националния тим.
- Бившият старши треньор Мартин Стоев изказа мнение, че ще има спад в играта на отбора. Вие какво мислите?
- Мисля, че няма да е така. Напротив - потенциалът на младите е много голям. Ако новият треньорски щаб успее да го доразвие и контролира правилно, българският национален отбор ще е нежелан противник за всеки тим през следващия сезон. Мисля също, че старите, използвам тази дума за състезателите с най-голям стаж, ще продължат да играят. Владо сега тренира в отбора на новия селекционер. Щом го е ангажирал в Италия, ще го използва и в националния ни тим. Пламен също е в добра кондиция в момента. При една приложена индивидуална програма, която да щади гръбначния му стълб и дясната раменна става и по-точно задната част на делтовидния мускул, капитанът ни ще бъде физически добре и особено полезен играч. Евгени Иванов е умен и съобразителен център, който също ще е полезен.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ