Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Звездата на националния ни отбор по волейбол Матей Казийски даде дълго интервю в Нова телевизия. Състезателят коментира ситуацията в българския волейбол в последните месеци.

-Матей, категоричен ли си?
-Както вече имах възможност да го кажа пред Общото събрание, моето решение е категорично.

-Обиден емоционално?
-Обиден, не съм, разочарован е по-точната дума. Крайно съм разочарован от начина, по който в последно време действа федерацията. Нещата ескалираха, край.

-Кое те разочарова толкова много, сравняват те с Бербатов?
-Кое ме накара, не е лесно да отговоря с една дума. Проблеми във федерацията е имало много преди аз да стана част от националния отбор. Те са много, повтарят се, не се изчистват, има проблеми с абсолютно всичко. Организационни, финансови, дори и правни. Те не са тайна за никого, който играе волейбол и през времето са преглъщани. Това е една от причините да продължават във времето. Компромисът, който всеки състезател е правил за едно състезание или друго и това е довело до ситуацията, в която сме днес, сега. В такава ситуация не мога повече да стискам зъби и да мълча само защото има една Олимпиада и само защото мога да извлека личен интерес от това нещо. Не искам един ден тези проблеми да се случват и на тези след мен.

-Не е ли извиване на ръце, точно преди Олимпиадата?
-Звучи идеалистично, преглътнете това, което се е случило и поемете вашата инициатива. Това обаче е непостижимо поради различни фактори. Интересът на хората и правителството е фокусирано върху отбора сега. Това нещо би се променило много рязко след Олимпиадата. След това всеки от нас ще си замине по клубовете и няма кой да излезе и да се занимава с това. Ако оставим нещата така, ще си останат во веки веков. Всеки път ще има някаква кауза, заради която трябва да се преглътне нещо.

-Вашата позиция е атака срещу федерацията, искате да им ударите по един шамар?
-Никой не иска да им удря шамар, не става въпрос за размяна на удари и плесници. Става въпрос за оправяне и вкарване в релсите в един правилен път федерацията и на българския волейбол. Феновете ще са много по-доволни, ако нашият отбор започне да се развива и започнем да печелим. Част от проблема е, че при всяко едно важно събитие, което има националният отбор, се появяват страшни пречки. Ние, хората, които тренираме и даваме всичко от себе си на тренировки, сме принудени да си казваме: “Аз дадох всичко от себе си, за да може в крайна сметка да се изгаврят с мен”.

-Разделени ли сте на лобита в националния отбор?
-Като цяло не мисля, че сме разделени. Позицията на отбора е единна.

-Хората не разбират конкретните ти мотиви. С какво федерацията пречи на Матей Казийски сега?
-Положението ескалира в последните няколко месеца, след тази злополучна квалификация в София. Тогава нещата рязко промениха своя ход. До този момент имаше една атмосфера на търпимост, всеки се опитваше да си свърши добре работата без да се гледа в детайлите. След като се случи това...Аз не мисля, че мотивът беше Германия, че ни би. Това нещо (б.р. – уволнението на Радостин Стойчев) беше подготвено много преди това.

-Кое?
-Тази смяна на треньора. Изчакаха удобния момент. В отбора разбрахме преди това да се случи. Няма да твърдя, че сме били единодушни, но по-голямата част от отбора беше единодушен. Делегати бяхме изпратени на среща с федерацията – аз и Андрей Жеков, отидохме, за да се опитаме да спрем целия скандал. Знаехме колко е неправилно и некоректно към отбора в този момент да се правят тези неща.

-Радостин Стойчев не допусна ли фатални грешки, след като те смени в мача с Германия?
-Според мен не, той направи една смяна, която сме правили много пъти. Тези смени понякога дават резултат. Аз на задна линия не мога да бъда толкова полезен, Ники Пенчев основно е посрещач, както и Скримов. В един такъв момент със силен сервис от другата страна е правилно да бъде отделено внимание на добро посрещане.

-Спекулира се с темата, че хората ги е страх да говорят, нямат смелост и възможност да излязат и да заявят, че не са съгласни с тази система? Има ли такива хора?
-Според мен има и те са доста като бройка. Много хора от различни клубове търпят от доста време тази ситуация. Те също искат някакво решение. Въпросът е такъв, че при един евентуален неуспех на тази акция ще понесат директно последствията. Ще останат да работят с федерацията и ще трябва да понасят последствията от изразената позиция. В националния отбор мнението е единодушно, много от момчетата излязоха и казаха, че ни подкрепят. Те казват, че това, което правим е правилно.

-Имате ли план “Б”. Кой ще управлява волейбола, как да стане?
-Аз лично нямам план “Б”, но Радостин Стойчев има такъв. Ще бъде предложен на евентуално Общо събрание. До тогава може да се реши ситуацията с временно ръководство.

-Защо сте постоянно заедно с Радостин Стойчев, като скачени съдове?
-Тъй като работим от толкова време заедно е трудно да се дистанцирам от нашето отношение като играч-състезател, както и приятелско. Това обаче няма нищо общо. Каузата, която поехме двамата, е съвсем индивидуална. Всичко е въпрос на правилност, а не на взаимна подкрепа. Ако сега стане нещо и Радо Стойчев си стисне ръцете с федерацията и се върне, въпреки че не ми се вярва, че ще стане, това няма да се случи с мен. Тъй като досега моите думи са се покривали с действията му, може да ми се вярва на думите.

-Говорите ли си директно в очите с федерацията?
-На тази среща имаше пренебрежение. Казаха ни, че решението вече е взето, а ние да правим, каквото искаме. Аз още тогава им намекнах, че има вероятност да не успявам да продължа да работя с тях. Тогава членът на УС ми предложи бас, че това няма да стане. Става въпрос за Любо Ганев.

-Дали не надвишавате правомощията си?
-Налага го ситуацията в България. Когато всички неща вървят гладко и нещата във федерацията са наред, ние си вършим нашата работа. Когато ние го правим, а след големи състезания излизат скандали, има вмешателство, появяват се други проблеми. Всичко това води до непълноценно използване на ресурса на нашия отбор.

-Говори се, че Радостин Стойчев също има интереси?
-Не мога да взема отношение по този въпрос. Той смени екипите, но дали е било правилно, или не, аз не съм човекът, който трябва да коментира. Познавам Радостин Стойчев и категорично казвам, че пари не е взел от никой за нищо.

-Спекулира се с темата, че вие сте експлоатирани във времето. Вие всяка година плащате определена такса на българската федерация волейбол, което е в разрез с българското законодателство? Ти колко плащаш на федерацията?
-Тук е трудно да се отговори, тъй като сумите варират от това дали си в националния отбор, дали си в чужбина или свободен агент. Аз лично трябваше да платя 10 хиляди евро на федерацията, за да ми издадат сертификат, за да мога да играя. Това не е големият проблем, а договорите на състезателите. Те се държат на минимални заплати и съвсем реално се притискат да подписват договори за по 5-7 години, за да може след това да им се взимат безбожни трансфери. Тази политика за мен лично е абсолютно неправилна и в световен мащаб е безпрецедентно.

-Това на теб случвало ли ти се е?
-Да, с мен се случи абсолютно същото. В началото в Славия взимах 200 лева, после стигна до 300 и нещо. Покриваш си телефона и още две-три неща и парите свършват. После за компенсация, че са били вложени средства в мен, в договора ми с Динамо (Москва) беше написано, че трябва да давам 50 процента от възнаграждението ми на Славия. От първия ми договор те получиха 100 хиляди евро.

-Как тогава имаме добър волейбол?
-Това е парадоксално, тъй като от дълго време нещата стоят по този начин. Българският волейбол се крепи на родени природни таланти. Това няма да бъде вечно. Не всяка година сме абонирани да излизат по 2-3 таланти, които да скачат по 1 метър.

-Кой може да те замести, ти чувстваш ли се незаменим?
-Категорично не, вие видяхте как се представиха момчетата без опитните състезатели. Играят сърцато, ще се намери кой да ме замести.

-Има ли все още шанс да се завърнеш и да играеш на Олимпиадата?
-Разбира се, че има, но това минава през категорична смяна на ръководните органи на федерацията.

-Вярваш ли, че това ще се случи?
-Точно затова съм тук, за да изразя своята позиция. Не съм тръгнал на протест срещу някой треньор. Да сменя този или онзи, за да се върна. Не е проблемът в треньора, а във федерацията. Ще се върна, когато федерацията ефективно подаде оставка и се смени други хора, които имат желание да работят. С общи усилия е възможно това да се случи до Олимпиадата.

-Прогноза за класиране на Олимпиадата?
-Не мога да правя, трудно ми е. С малко късмет имаме шанс да се борим за финали.

-Създава ли се изкуствена илюзия, че този национален отбор е прекалено добър?
-Може би малко да. Нашата цел е винаги да играем финал. Реално обаче не сме един от двата най-добри отбора в света. Въпреки това имаме шансове и с работа и малко късмет можем да играем финал.

-Мнението ти за Найден Найденов?
-Той е един от щаба, с който работихме досега. Запознат е с работата и виждате, че се справя./БЛИЦ