Една от най-големите звезди на холандския национален отбор по волейбол Витце Коойстра разкри очакванията си за Световната лига. Специално за читателите на "7 дни спорт" централният блокировач отдели от малкото си свободно време, за да сподели своите мисли за отбора на България, за треньора Силвано Пранди и за възможностите на Холандия. 209-сантиметровият волейболист разказа за впечатленията си от България и говори за личния си живот. Нашите гостуват на “лалетата” в събота и в неделя, като и двата мача ще бъдат предавани по БНТ.
 
- Какви са шансовете на Холандия да излезе от група "А" на Световната лига?
- Имаме шанс, но не е голям, тъй като сме в група с два отбора от световна класа - България и Бразилия. Ще ни бъде трудно да станем най-добрият втори отбор от всички групи. По всяка вероятност от нашия поток към финалите ще продължи само първият.
 
- Какво мислите за българския отбор?
- Мисля, че равнището на българския тим е малко по-ниско от това на Бразилия, но при всички положения е доста над нашето. През последните години играхме доста мачове срещу отбора на България, но нито веднъж не успяхме да спечелим, което говори много за класата на този отбор.
 
- Мнението ви за Силвано Пранди, който е ваш треньор в Модена?
- Силвано е много техничен треньор. Той има ясна представа за всеки отбор и си изгражда добра тактика с помощта на неговия екип. Това прави Пранди толкова успешен треньор, с него всичко е лесно. Познава ме много добре и мисля, че ще организира така играта, че да спре моите атаки.
 
- Успяхте да победите Бразилия като гости, имате ли сили да спечелите мачове срещу Бразилия през уикенда?
- Победата срещу Бразилия е най-впечатляващият ни резултат в последните години. Като професионални спортисти ние сме наясно, че този успех може да се повтори, но в същото време трябва да сме здраво стъпили на земята.
 
- Мислите ли, че можете да победите България четири пъти?
- Ние никога не сме се изправяли срещу отбора на България в четири мача за толкова кратко време. Шанс винаги има, надявам се да успеем. Важното е всички играчи да се възстановят от изтощителното пътуване до Бразилия и да са в добра форма за мачовете с България, защото те са много важни.
 
- Отборите на България и Холандия ли ще определят фаворита в тази група?
- Исторически България има предимство. Мисля, че това отговаря достатъчно добре на въпроса.
 
- Кои от волейболистите на България са заплаха за вас?
- България разполага с играчи като Владимир Николов, Матей Казийски и Тодор Алексиев, които са сериозна заплаха в нападение за нас. Освен това в отбора има и много добри центрове. Това е силата на един отбор: добри играчи на всяка позиция, които могат сами да спечелят мача.
 
- Били сте в България няколко пъти, хареса ли ви?
- Играл съм няколко пъти във Варна. Това е туристически град и всеки път там срещам доста холандци. Има опасност да се разконцетрираме заради живота там, но ние се чувстваме отлично, защото организацията е отлична.
 
- Българките направиха ли ви впечатление?
- Имам красива приятелка, с която скоро очакваме първото си дете, така че нямам мнение по този въпрос.
 
- Хората ви познават от волейболното игрище, но не знаят какъв човек сте?
- Аз съм един трудолюбив играч, който смята, че волейболът не е спорт, в който трябва да блеснеш, а трябва да направиш така, че да блести целият отбор. Това прави велик спорта, който обичаме.
МАЯ ДИМИТРОВА/7 ДНИ СПОРТ