Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска федерация по волейбол (БФВ). Това се случи на заседание на Управителния съвет на най-голямата национално представителна работодателска организация в България, в което първа точка бе споразумението с БФВ. Подпис върху меморандума сложиха

председателите на двете организации - Кирил Домусчиев (КРИБ) и Любомир Ганев (БФВ).

"Волейболът е един от най-важните спортове в България, в който имаме и най-много успехи. Радвал ни е и се надяваме, че ще продължава да радва всички българи – обърна се Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, след като приветства с Добре дошли представителите на БФВ. - КРИБ е най-голямата работодателска организация с над 12 000 фирми в над 140 различни сектори на икономиката. Няма друго такова покритие в държавата в подкрепа на интересите на бизнеса, каквото КРИБ осигурява. Радвам се, че имаме възможност да си партнираме с Българска федерация по волейбол и се надявам да бъдем полезни, защото спортът е полезен за бизнеса. Ние искаме нашите деца да тренират, да се развиват и да бъдат успешни специалисти или собственици на големи компании."

Любомир Ганев не скри радостта си от това партньорство и благодари за гостоприемството на присъстващите членове на УС на КРИБ.

"Волейболът е един от най-успешните колективни спортове и като такъв е нормално да се партнира с най-големите, каквито сте вие. Винаги съм казвал, че държавните институции, спортът и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка. И тази симбиоза може да даде страхотни резултати – заяви Ганев, президент на БФВ. – Нашият фокус винаги е бил и ще си остане детско-юношеското направление, защото колкото е по-широка основата на пирамидата, толкова повече имаме шанс да дойдат добрите резултати. Нашата цел е да вкараме децата обратно в залите и да спортуват. Аз буквално тропам от врата на врата, ходим с колегите при фирми, институции и министерства, защото целите, които сме си поставили като федерация много трудно може да ги постигнем, ако очакваме само държавата да дава. Ние сме благодарни на държавата за всичко, което дава, но ние се стремим да привлечем партньори, с които ефективно да си помагаме."

Президентът на БФВ запозна подробно присъстващите не само с международните успехи на подрастващите национални отбори на България, но и с многото домакинства, които бяха успешно организирани у нас в последно време, а също така и с предстоящите такива.

"Стремим се да разширяваме географията на България. Там, където има зала, веднага организираме състезания. Миналата седмица бяхме при кмета на град Бургас и ще опитаме да я напълним догодина с Волейболната лига на нациите при мъжете. Знаете, че залите у нас трудно се пълнят със спортни събития, но нашата цел е именно такава", допълни Ганев.

Домусчиев посочи, че КРИБ е организация, която е

силно ангажирана към спорта и много пъти е помагала.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов допълни, че КРИБ защитава изключително сериозно интересите на своите членове и даде един пример: "КРИБ бяхме единствените, които се обявихме решително против отнемането на средствата, които подпомагат спорта, чрез спиране рекламата на игри с елемент на спортни залагания. Членове на КРИБ като Вашата федерация, като Българския футболен съюз, като Федерацията по мотоциклетизъм с председател Ангел Траков, член на УС на КРИБ, ни помолиха да ги защитим и ние го направихме, защото смятаме, че спортът трябва да има адекватно спонсориране и като цяло – финансиране", изтъкна Иванов.

"Нашите членове винаги са били радетели на спорта и са помагали", заяви председателят на УС на КРИБ и даде за пример Петър Кънев, който е първи вицепрезидент на Българска федерация по волейбол и един от основателите на КРИБ.

"Благодаря ви, че ни поканихте и сме с вас! Волейболът остана единственият колективен спорт, който все още стои добре. Имаме над 100 състезатели, които играят в чужбина", на свой ред взе думата и Петър Кънев. Той направи сравнение с бюджетите за спорт в България и други страни, които имат успешни национални отбори като Италия, Турция, Сърбия, Унгария. Той даде конкретни примери с волейболните федерации на Италия (80 млн. евро), Полша (60 млн. евро) и Турция (85 млн. евро).

"Спортът трябва да е държавна политика. Това, което направи Орбан, което направи Ердоган, което направиха сърбите, създадоха една програма със сериозни инвестиции и създадоха спорт. Поредното правителство трябва да разбере, че спортът е инвестиция за нашите деца и нашето бъдеще.

Спортът, образованието и културата са трите неща, които ще спасят България.

Всичко друго е от днес за утре. Във волейбола успяхме точно с подрастващите в последните 2-3 години. Имаме европейски шампионки и сребърни медалисти при юношите. Имаме много добро поколение и на нас ни трябват сериозни партньори като вас!", добави още Кънев и разказа как бе спасена Националната волейболна лига за жени в последните няколко години.

Ганев посочи, че през следващата година ще имаме осем участия на национални отбори – шест световни и две европейски първенства, като приоритетно сега е осигуряването на подкрепа за подрастващите състави, които не получават пълно финансово обезпечение за подготовката и участието си на шампионати от Министерство на младежта и спорта.

Меморандумът бе подписан от двете страни под аплодисментите на членовете на Управителния съвет на КРИБ, които получиха покана от представителите на федерацията да присъстват и на мачове на националните отбори.