Треньорът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов очаквано прие с огорчение драматичното поражение от Франция с 2:3 гейма във втория полуфинал на европейското първенство. Той заяви, че този мач ще остане завинаги в спомените на всички.

„Мисля, че се борихме, момчетата дадоха всичко от себе си. При такъв мач трябва да отдадем заслуженото и на противника, който успя да се върне. Може би трябва да съжаляваме за третия гейм, където изпуснахме инициативата. Направихме 1-2 избора на блок, които бяха против тактическата установка. Не издържахме, можем да отдадем заслуженото на противника. Франция е отбор, който има своите качества и играчи, при това не един. Може да прехвърли играта си, ако някой не му върви при мрежата. Дори и най-малкият подарък, който им направиш, те се възползват от него. Рузие изигра страхотен мач и това направи разликата“, сподели Константинов след поражението от Франция.

„Искам да се възстановим за една нощ, което е почти невъзможно. Този полуфинал ще ни остане завинаги като спомен и в мислите ни. Трябва да се концентрираме за мача за бронза срещу един противник, който със сигурност ще иска да си тръгне с нещо предвид неочакваната загуба от Словения. Нека хората да преценят дали можем да направим нещо голямо“, каза още селекционерът с поглед към срещата за третото място.

„Вижте, Владо Николов направи доста важни топки на това европейско първенство. Големите играчи поемат отговорност в такива моменти и се търсят точно те в трудни ситуации. Това, че не се е получило, не омаловажава приноса му и качествата му на играч. Абсурд е да обвиним него конкректно. Ние побеждаваме като отбор и трябва да губим като такъв“, коментира Константинов изказването на Владо Николов, че той е виновен за поражението заради две не добре отиграни топки.

„Не мога нищо друго да кажа, освен че тази публика ни даде силите да стигнем до финалната четворка и да играем равностойно срещу може би най-силният тим в света. Момчетата в тежки моменти именно заради публиката успяваха да се съживят и да се борят. Съжаляваме, защото това беше страхотен шанс – мисля, че заслужавахме финал. Колкото заслужаваше Франция, толкова и ние. В спорта има един победител и днес това беше отборът на Франция. Аз като играч знам колко е трудно колко е трудно да си върнеш фокуса за толкова кратко време. Мисля, че Италия ще играе по-добре утре и това още повече усложнява задачата ни. Надявам се медалите да бъдат за нас. Какво ще кажа на момчетата? Има неща, които трябва да си останат в съблекалнята. По-добре да изчакаме да свърши първенството и тогава да се правят заключения и генерални анализи. Нека да е тогава, ще е по-спокойно. По-добре да се преспи, да се премисли. В такива моменти емоциите могат да те подведат. Този разговор е за по-нататък“, завърши наставникът.

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015