Селекционерът на волейболния национален отбор Пламен Константинов гостува в студиото на Нова телевизия, където говори за бъдещето на волейбола и на спорта ни като цяло. Гибона изрази разочарованието си от  липсата на елитен и масов спорт у нас.

"Вече почти нямаме елитен спорт. Защото унищожихме една работеща система. Принципът, че всичко от комунизма е сбъркано, е грешен. Имахме страхотна система за спорт тогава, която даваше страхотни резултати. Трябваше да я съхраним и да намерим начин да я запазим в новото време. В момента сме в ситуация, в която елитният спорт, елитните спортисти се броят на пръсти. Трябва да се започне отдолу. Трябва да се започне от училищен спорт, масовия, после вече да се прехвърли към професионалния. Трябва да се използват специалистите, които имаме, базата... Физическото да се извади от учебната програма. Не може да имаш първи час физика, втори физическо, трети химия. Учениците слизат по ризка и дънки, поритат футбол без да се преобличат и после се качват на следващия час. Безсмислено е. Примерно трябва да е първа смяна учене, следобед спорт. Това е смислено. Така ще го ангажираш детето. Спортът не е само за професионалисти. Спортът учи на дисциплина, на хигиена", коментира Пламен Константинов.

„Специално по тези инфраструктурни проекти за спорта, финансирането е по програма за развитие на селските райони, оттам идват европейските пари. Правят се съоръжения на такива места, където първо няма деца, а и не е координирано с Министерството на спорта. Това трябва да се промени, безсмислени проекти се правят само, за да се усвоят едни пари бързо. Не се изразходват рационално. Преди известно време се откри зала в Горна Малина... до София, беше ентусиазъм, откриване и оттам насетне залата е затворена. Това е един сериозен въпрос, който трябва да се координира. Истината е, че няма деца в селските райони. Аз разбирам, че в Брюксел си мислят, че сме като Европа - работим в столицата и живеем в покрайнините. Тук истината не е такава. Тази програма трябва да е предоговорена, тогава ще е смислена", изрази мнението си националният селекционер.

"Залата в Ботевград е за 7 милиона лева. Там е обяснимо, баскетболът има традиции. А и голяма част от средставата са на общината, държавата също помогна. Но да се прави зала в Годеч, която е пет пъти по-скъпа, нямам обяснение", изрази недоумението си Гибона.

"Не казвам да не се строи, но защо не се координира с Министерството на спорта? Защо не се види къде са децата, какъв е интересът. И да се каже - "Да, направете зала за баскетбол, зала за борба". Тук е въпросът да се построи по най-бързия начин, да се усвоят едни пари, но после ефектът е нулев. Говорим, че имаме зали, а в София няма. „Арена Армеец“ не е за масов спорт, наемът е висок, няма как деца да тренират в нея", добави Константинов.