Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Изглежда всичко свърши. Отмина първата олимпийска квалификация, прескочихме трапа във втората, изиграхме и финалите на Световната лига. Сега в залите е тихо. И тъжно.
 
В събота и в неделя българският волейбол постигна прекрасни успехи. Жените станаха втори в Европейската лига, мъжете са четвърти в Световната лига. Друг спорт не може и да сънува такова нещо. Но никой не се радва. Защото след два месеца дивашка война полевите санитари броят труповете.
 
Бандата на Радостин Стойчев стигна до истерия и унищожи всичко, до което успя да се докопа. Унищожи дори себе си и сега това е само жалка камарила хора, загубили всичко. Последните им напъни са дори комични - може ли все пак Радостин Стойчев да бъде включен в делегацията за Лондон като Главен мениджър или като Спортно-технически директор. Майтап.
 
Те не го пускат в
селото, той пита за
дъщерята на попа
 
Вчера федерацията окончателно определи и БОК изпрати състава на делегацията. До 16 юли трябва да се съобщи само едно име - на ръководителя на делегацията, но то се знае - Любо Ганев. В петък отборът заминава за Нолико, Белгия, и няма да се връща в България до олимпийските игри. Колкото по-далеч от провокациите, толкова по-добре.
 
На пръв поглед изглежда, че волейболната федерация и нейният президент инж. Данчо Лазаров са големите победители. Но те не са. Те са също толкова победени, колкото и целият волейбол. А това налага по-сериозен анализ и по-разумен разговор от крясъците на уличните вакханалии.
 
Вярно, тази е най-успешната спортна федерация за последните 10 г. Ако не броим борбата, която е извън всяка класация. Но също толкова е вярно, че застоялата вода заблатясва и ако в БФВолейбол се помислят за непобедими и непогрешими, това е по-гребението на волейбола за години напред. Атакуват ги неморални, непочтени хора по абсолютно недопустим начин, с безобразно меркантилни цели.
 
Но това, че твоите
противници са
каналии, не те прави
невинен
 
Ясно е, че нито Данчо Лазаров, още по-малко Управителният съвет могат да подадат оставка три седмици преди началото на олимпийските игри. Само тъпанари могат да си представят такива неща. Няма и законов механизъм това да стане в такива срокове. Свикването на Общо събрание изисква поне два месеца време. Има значение и друго - не може в края на миналата седмица ръководството на целия световен волейбол, без нито един отсъстващ, да се изсипе в София, в понеделник сутринта те да си заминат, а в понеделник след обяд ти да подадеш оставка, без да си им казал и една дума, че се готвиш да направиш такава крачка. Ако някой посмее да го направи, това ще доведе до там, че следващите 10 години България няма да може да си покаже носа в международните волейболни структури. Така не го правят дори дивите племена.
 
Следователно до олимпиадата това е положението.
 
А после?
 
Преди 4 г., два месеца преди олимпийските игри в Пекин, българският волейбол се тресеше от скандала около капитана на националния отбор Пламен Константинов. Взимал ли е допинг, не е ли взимал, кой е виновен, защо стана така, къде е Пламен - в Пекин ли е, или е тръгнал за София и т.н., и т.н. Позорище! Два месеца преди олимпийските игри в Лондон същото - скандал та скандал. Сега с треньора Радостин Стойчев и с играча Матей
Казийски.
 
Няма никакво
значение кой
е прав,
неприятното е че
 
федерацията и особено президентът инж. Данчо Лазаров показват пълна неспособност да се справят с кризисни ситуации. Да ги предотвратяват, да ги разрешават, да не допускат да стават публичен проблем. А това е едно от най-важните им задължения - да управляват така, че да осигурят чиста атмосфера и спокойствие. Не спокойствие за отбора, а спокойствие за обществото. В това отношение федерацията и Лазаров се издъниха тотално. И безумието на бандата на Радостин Стойчев не ги оправдава.
 
Още по-лошо е, че те допускат обикновени ситуации да се превръщат в кризи, какъвто беше случаят с финала на държавното първенство при мъжете, отчасти и при жените. Така не се управлява. Ако искаш всички да са доволни, бързо стигаш до това всички да са недоволни.
 
Още по-тревожно е, че във федерацията напълно са сгрешили своите понятия. На тях им се струва, че националният отбор е някаква мистична, висша ценност, в името на която трябва да се направи всичко. Господа от федерацията, това е глупост! Това е вашата глупост. Защото
 
вие не сте там, за
да служите на един
отбор, какъвто и да
е той
 
Вие сте там, за да служите на обществото. Това не успяхте да направите, не успяхте да защитите обществото от един кален и никому ненужен скандал.
 
Да, Радостин Стойчев е виновен, че го предизвика по безумен начин. Но във федерацията са виновни, че не се справиха със ситуацията. Виновни са, че подписаха малоумен договор с този Стойчев и после цяла година вървяха по гайдата му. Виновни са, че за да угодят на бившия вицепрезидент Иво Константинов, прецакаха отбора на Пирин от Разлог на финала на държавното първенство, а сега същият този Константинов е начело на вандалщината срещу волейбола. Вероятно са разбрали, че неговият шофьор докарва в залата лозунгите на "спонтанната публика". До там водят техните грешки да угодят на всички. Върху това трябва да се помисли.
 
Обвиненията на Радостин Стойчев са очаквано безсмислени, защото това е човек, който няма нищо общо с работата на федерацията и не е част от българския волейбол много години. Но е трудно да се разбере как функционира една федерация, след като няма договор със счетоводна къща, която да обработва финансовата документация. И няма договор с адвокатска кантора, която да подготвя всички документи. Това е неразбираемо.
 
Ако анализираме внимателно събитията, лесно ще видим, че ситуацията излезе от контрол и истеризира чисто медийно. Но те нямат договор с PR агенция, която да изгражда медийна стратегия, да прогнозира професионално вероятните рискове и да изпраща на обществото ясни послания. По тази причина
 
група ниско платени
дописници с лекота
се хвърли
 
в различни сайтове да изсипва кал, да дезинформира, а след това да манипулира общественото мнение, а федерацията стои на баирчинката на своите успехи и си мисли, че не й прилича да си цапа ръцете с улична кал. Но така навреди на обществото, защото го остави под въздействието само на манипулацията, на платените оплаквачки, на лъжата и омразата. А са отговорни това да не се случва по този начин. Не е достатъчно те да са чисти, важно е да съхранят чисто общественото съзнание. А не успяха.
 
Промени трябва да има и ще има. Дали септември, дали октомври не е важно. Важно е в каква посока ще бъдат промените и кой ще ги направи, без да срине всичко.
 
Юлий МОСКОВ, главен редактор на в. “7 дни спорт”