България е на път да стане мост за кубинските волейболисти към Европа, пишат колегите от Спортлайн.
В момента шефът на българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров е на Острова на свободата, откъдето се очаква да се завърне в петък.
 
Най-важното споразумение, което се очаква да бъде сключено в Хавана, е това кубински волейболисти да могат да играят в българското първенство, като стъпка към реализацията им в чужбина. Според правилата на НВЛ всеки отбор може да картотекира до трима чужденци, като изискването е едновременно на полето да бъдат максимум двама.
 
Куба не разрешава трансфери зад граница за националите си и затова единственият път към чужбина за играчите от карибската страна, беше да избягат и да поставят на риск семействата си.
 
По тази схема през 2007 година Ясер Портуондо и Райдел Поей, които гостуваха у нас за Световната лига, избягаха от хотела си във Варна. Портуондо впоследствие игра за ЦСКА.
 
Единственият прецедент досега беше даването на разрешение на родения в Киев от връзка между кубинец и украинка диагонал Микаел Робертович Санчес-Божулев. На него му беше разрешено да подпише с руския Локомотив (Новосибирск), където играе и досега. Въпреки, че е наполовина украинец, и той плати високата цена за възможността да играе в чужбина. Санчес-Божулев се отказа от националния отбор на Куба, получи двугодишна дисквалификация да не играе волейбол, която изтърпя, и в момента има теоретична възможност да представлява Русия.
 
Преди около десетина година кубинските волейболисти имаха право да играят в чужбина само в шампионата на Русия. След поредица от бягства на кубински национали правителството на страната от Острова на Свободата забрани всякакви трансфери в чужбина.