Националният отбор на България по волейбол за мъже до 20 години спечели срещу Словения с 3:0 гейма (25:20, 25:22, 25:23) в първия си мач от финалната фаза на Евро 2024, игран в гръцкия град Арта.

Тимът на селекционера Мирослав Живков, който наскоро спечели Балканското първенство, започна в състав Симеон Николов, Жасмин Величков, Стилян Делибосов, Кристиян Титрийски, Томислав Русев и Александър Къдрев с либеро Константин Чипев. Като резерви на паркета се появиха Костадин Козелов, Кристиян Андреев, Николай Иванов и Александър Цанев.

Българите започнаха да трупат аванс в първия гейм, като поведоха убедително с 10:4, а след това и с 16:8. При 24:18 словенците успяха да направят две поредни точки, но частта завърши със сервис в аут на съперника.

Вторият гейм отново премина при превъзходство на родния тим, който поддържаше постоянно разлика от 4-5 точки. Стигна се и до 20:13 в полза на отбора на Живков, който обаче допусна разликата да бъде намалена на две точки. При 24:22 Симеон Николов вдигна топка в центъра на Костадин Козелов, който приключи частта с мощна атака.

Най-оспорвана бе третата част. В нея словенците владееха инициативата, постоянно водеха с 2-3 точки и стигнаха до 20:16. В този момент българите започнаха да топят разликата, изравниха при 23:23, а след това направиха и последните две точки. Победата дойде след ас на Кристиян Титрийски.  

България U20 даде сериозна заявка за първото място в Група 2, която се играе в Арта. Утре нашите ще играят от 14:30 часа срещу връстниците си от Шотландия. В нашата група са още Израел, Италия, Испания, Чехия и домакините от Гърция.