Волейболен клуб Левски ще сключи договор за сътрудничество с шампиона на Италия Кучине Лубе (Чивитанова). Спортният директор на италианския клуб Джузепе Кормио пристигна в България по покана на ръководството на "сините". През юли волейболният колос от Апенините привлече новата голяма звезда на българския волейбол Александър Николов, а след работната визита бе взето решение да се подпише споразумение за дългосрочно партньорство между Левски и Кучине Лубе.

"Успешното приключване на трансфера на Алекс Николов в Лубе (Чивитанова) беше повод да отправим покана за визита към господин Джузепе Кормио. Щастливи сме, че той се отзова с готовност. Господин Кормио даде изключително висока оценка за базата и условията, в които се подготвят състезателите на Левски. Нашите двудневни разговори доведоха и до ново положително развитие – постигнахме споразумение да задълбочим нашето сътрудничество в дългосрочен план. Ще разработим програма за обмен на опит, на база на която наши треньори - волейболни и кондиционни, ще имат регулярна възможност да черпят експертиза от колегите си в Лубе. Планираме също така да изпращаме наши талантливи състезатели на тренировъчни лагери в базата на отбора в Чивитанова. Реализацията на този наш план дори стартира светкавично. Вече за Италия заминаха бронзовите медалисти от европейското първенство до 18 г. в Тбилиси Симеон Николов и Александър Къндев, които ще се включат в предсезонната подготовка на Лубе. Не на последно място по важност - постигнахме договорка, според която Лубе (Чивитанова) ще разполага с право на първи избор при евентуален трансфер на наши талантливи състезатели в чужбина. Искрено се надяваме, че след Алекс ще има и други момчета от Левски, притежаващи нужните качества да попаднат в полезрението на един от най-силните отбори в света", коментира единият от президентите на "сините" Давид Давидов.

"В Левски се опитваме не само да изграждаме и възпитаваме волейболисти, но и да им помагаме да се развиват и като хора. Да им даваме възможности. Партньорството с Лубе ще дава перспектива на децата, че следвайки своя път на израстване - техническо, физическо, тактическо, когато и ако станат на достатъчно добро ниво, да са сигурни, че ще бъдат забелязани от един от най-добрите отбори в света. Надявам се и вярвам, че партньорството с Лубе ще стимулира децата в нашия клуб още повече. Партньорството е категорично доказателство за дългосрочния план за развитие на българските таланти, който е предприел Левски. Ще продължаваме да работим в тази посока, давайки възможност на децата не само да израстват, продължавайки професионалната си кариера, но също с радост бихме помагали и на тези, които искат да учат. Това е нещо, което бихме искали и за нашите деца", заяви другият президент Владимир Николов.

"Две неща направиха изключително силно впечатление на спортния директор на Лубе Джузепе Кормио по време на посещението в нашия клуб. Първо - условията за работа, които не отстъпват на тези в Чивитанова. Дори спомена, че има детайли, по които Левски превъзхожда като условия предоставяните в Италия. Като нашия фитнес, например, който е значително по-голям. Условията в Левски със сигурност бяха нещо, което го накара да ахне. Другото, което му направи голямо впечатление, е колко много таланти има в Левски. Сподели, че в Лубе не са и близко до броя на талантите, които имаме ние", каза още Владимир Николов.

По време на визитата си в България спортният директор на Кучине Лубе (Чивитанова) Джузепе Кормио получи и специален подарък - фланелка на Левски с №11. Именно с този номер избра да играе в Лубе Александър Николов, продължавайки семейната традиция на оставилия ярка следа с №11 и в италианското първенство, и в националния отбор на България свой баща Владимир Николов.