Националният отбор на България по волейбол играе днес срещу Полша. Осминафиналният плейоф от европейското първенство е от 21:00 часа и ще бъде предавано пряко по НЮЗ7. Нашите стигнаха до този двубой, след като останаха трети в група D след победа над Чехия и загуби от Германия и Русия. Домакините от Полша завършиха на второ място в група „В“ след победи над Турция и Словакия и поражение от Франция. Съперничеството между България и Полша в последните години се засили. Враждата и дори омразата между двата тима придоби сериозни размери. Любо Ганев вчера заяви, че поляците не пропускат да демонстрират високомерие, като дори не поздравяват българите.

За последно двата тима играха тази година в предварителните групи на Световната лига. България взе две победи във Варна през юли, след което участва на финалите в Аржентина (четвърто място).

През 2012 година загубихме от Полша на полуфинал на Световната лига в София, след което поляците триумфираха в турнира. Една от звездите на "дружина полска" Збигнев Бартман нажежи допълнително обстановката с думите: "Поведението на българските фенове е скандално. Мога да ги нарека единствено овчари." След това на Олимпиадата в Лондон си го върнахме, победихме ги с 3:1 гейма в групите и по-късно завършихме на четвърто място.

През 2011 година на европейското първенство отново надвихме поляците с 3:1 гейма в груповата фаза. Тогава ние отпаднахме на четвъртфинал след загуба от Русия с 1:3, а Полша завърши на четвърто място. На европейското през 2009 година Полша ни победи с 3:0 на полуфинал, а след това стана шампион, надигравайки Франция с 3:1 гейма на финала. На световното първенство през 2010 година ги бихме с 3:0 гейма във втората групова фаза.

Днес със сигурност ни очаква труден мач срещу един от домакините. Време е отборът, воден от Камило Плачи и Найден Найденов, да се докаже и да спечели голям мач. Завършихме четвърти на Олимпиадата миналото лято, Световната лига през 2012-та и 2013 година. Нещо малко не ни достига за големия удар срещу сериозен съперник. Националите са побеждавали Полша във важни двубои.

Направете го и днес!


101.jpg
БЪЛГАРИЯ
ПОЛША
1.Георги Братоев
1.Бартош Курек
2.Тодор Алексиев
2.Марчин Можджонек
3.Николай Николов
3.Лукаш Жигадло
4.Цветан Соколов
4.Якуб Ярош
5.Валентин Братоев
5.Пьотър Новаковски
6.Виктор Йосифов
6.Михал Винярски
Либеро – Теодор Салпаров
Либеро – Павел Заторски
Резерви: Николай Пенчев, Тодор Скримов, Данаил Милушев, Теодор Тодоров, Добромир Димитров
Резерви: Лукаш Вишниевски, Фабиян Джишка, Михал Кубияк, Михал Ручак, Гжегош Бочек
Селекционер: Камило Плачи (Италия)
Селекционер: Андреа Анастази (Италия)