Бившата разпределителка и капитан на женския национален отбор на България Любка Дебърлиева от новия сезон във Висшата лига на Русия, научи BGvolleyball.com. Волейболистката подписа договор с руския Ленинградка (Санкт Петербург). Любка се завърна на игрището преди няколко седмици, след като първо лекуваше контузия, а преди известно време стана майка на момиченце.

“Въпреки, че няма да играя в Суперлигата, избрах Ленинградка, защото там се чувствам като у дома", разясни ситуацията Дебърлиева. "Бях пред финализиране на договор с друг по-класен тим, където очакваха моето включване и затова малко ми е неловко от тези хора. Но щом се обадиха от Лениградка, веднага реших, че ще се завърна там. Лично президентът, който е и спонсор и треньор Александър Кашин, се свърза с мен, за да ме покани в тима. През цялото време той е мислел, че аз съм прекратила кариерата си и щом разбрал, че това е временно веднага ми звънна. През миналата година кризата принудила Кашин да продаде най-класните си състезателки. Затова отборът изпаднал във Висшата лига. Сега основната цел пред клуба ще бъде завръщане в елита на Русия", допълни волейболистката.

Любка Дебърлиева вече има два сезона в Ленинградка (2005-2007). С нея съставът от Санкт Петербург постига и най-доброто си класиране до сега, през 2007 година заема пето място в крайното класиране и влиза във финалната четворка на Купата на Русия, където остава на четвърта позиция./БЛИЦ