Членът на Управителния съвет на федерацията по волейбол Любомир Ганев заяви, че изграждането на колектив и отбор е по-важно от спечелването на медал. Българският национален отбор завърши на четвърто място в Световната лига и се размина с бронза.

„Аз не съжалявам, че не взехме медал, защото постигнахме по-важното – да изградим колектив и отбор. Със сигурност, ще има медали по-нататък. Мисля, че проблемът не е психологически, а липсата на опит. Например, бразилците играят по един начин в групите, а на финалите по друг – спират да грешат. Ако играем няколко десетки финала, със сигурност ще има спечелени. Убеден съм, че този отбор ще расте“, заяви Ганев в „Дартс“ по ТВ7.

„Беше много уморително, с чакане по летищата, в Аржентина беше зима, но момчетата показаха, че неслучайно са на такова ниво. Отидохме – мобилизирахме се, но изиграхме мача с Аржентина по най-добрия начин. Трябва да имаме предвид, че групата ни беше наистина много тежка. Момчетата доказаха, че България има отбор, който играе задружно и има страхотен колектив. Показаха, че неслучайно са на тези финали. Не ни достигна малко опит и увереност в нашите сили. На много от момчетата това са им първи финални и полуфинални мачове“, заяви Ганев.

„За първи път федерацията има генерален спонсор, при това подписан за четири години. Спортните хора не трябва да чакат на държавата, а трябва сами да си помогнат.“

„Много пъти съм подвигал въпроса за Закона на спорта. Ние не гледаме как ще помогне това, а как някой ще открадне. Ние искаме да имаме медали, да сме наравно с големите, а не ги следваме в това отношение. Когато има данъчно облекчение, и по-непопулярните спортове ще си намерят спонсори“, допълни Любо Ганев.

Членът на УС смята, че са ни необходими повече специалисти като Камило Плачи в България. Статистиците и анализаторите също не са достатъчно у нас.

„Сега играта е 60-70% тактика. Волейболът е игра на грешки, но за да грешиш по-малко трябва да знаеш как да направиш така, че да накараш противника да греши, трябва да си го анализирал предварително.“

Следващото предизвикателство пред волейболистите ни е Европейското първенство: „Ние винаги поставяме пред момчетата една задача – да се борят за всяка топка. Ще гоним медал от този шампионат. Медалът ще им отива на тези момчета, заради труда който полагат. Те всички се раздават, дори и резервите. Това за нас е най-важното. Силните отбори са в Европа.“