Любо Ганев не се нуждае от представяне. Той е един от най-популярните и обичани български волейболисти в историята. В момента е член на УС на Българската федерация по волейбол. За скандала с бившия селекционер на мъжките национали Радостин Стойчев, за далаверите във волейболната федерация, за скъпите самолетни билети на президента Лазаров, за приятелството си с Големия Маргин и отношението към парите Ганев говори пред “ШОУ”.
 
- Г-н Ганев, какво става в нашия волейбол?
- Всичко е перфектно!

- Но финансовият министър Симеон Дянков е на друго мнение. Според ревизията, извършена от Агенцията за финансов контрол, във волейболната федерация  липсват 574 000 долара!  
- Има липса на документи, а не липса на пари. Разликата може би идва оттам, че преди участие в Световната лига всеки отбор трябва да намери спонсор да плати 800 000 долара имиджови права. Щом федерацията плати тези права, получава за първо място 1 милион долара, за второ – 950 000, трето – 900 000, и четвърто – 850 000. Но сега случаят не е такъв. Приспаднаха ни сумата. Във федерацията се получава разликата от наградния фонд минус тези пари, които би трябвало да се внесат. На практика сме получили 316 000 долара плюс допълнително премиите за финалната фаза.

- Констатирани са нарушения и на Закона за обществените поръчки. Липсвала и отчетност на средства във федерацията?
- Основните пера в разходите на една федерация са парите за нощуване и за пътуване. Когато има дадено мероприятие и то се знае много отдавна, се търсят хотели. Давам елементарен пример. Участвате на някаква квалификация. Ако спечелите, продължавате напред, но ако загубите, всичко пада. Как можеш в рамките на само един месец да организираш обществена поръчка? Ами
 
ако някой
обжалва
 
какво правим? Все пак не е тайна, че когато ползваме хотели, максимумът, който плащаме, е 45-50 лв. на легло ден. В рамките на един ден за тези пари един спортист закусва, обядва, вечеря и спи. Все пак не е дете, та да мине с една филия с масло. За каква обществена поръчка говорим тук. Да правим такава за зала или за хотел...Няма смисъл. Всички изисквания сме ги спазили!

- Нападнаха ви и за неправомерни разходи за консумативи, лекарства, екипи...
- Всеки път екипировката дават фирми, които искат да помогнат на волейбола.  Договорът, който имахме с “Ереа” до края на 2011 г., бе за 90 000 евро. Те бяха дадени безвъзмездно. Договорът в момента с “Асикс” предвижда по-добри условия. Единичната цена на екипите е по-ниска, и второ – 50 % от абсолютно всичко е безвъзмездно. Т.е. ако БФВ вземе стока за 100 000 евро – плаща 50 000. Нали се сещате, че не може да обявим обществена поръчка  за нещо, което не знаеш какво ще е…

- Значи твърдите, че пари не са изразходвани неправомерно от федерацията?
- Пак обяснявам: проверката в БФВ беше, за да се види дали са харчени неправомерно пари. Какво разбирам аз под това? Това са тези пари, дадени за странични неща, а не за волейбола. Например – купил си някой апартамент или къща. За мен щом всичко е харчено за спорта, защо да е неправомерно? Идва сега наш спонсор, който дава средства на някой от клубовете. Ние организираме после да пътува с шефовете на федерацията за някой голям турнир в чужбина. Еми, нормално е на този човек да му се плати билетът, пътуването и хотелът. Нормално, защото той е спонсор, дава си парите, за да помага. Познавам всички в управата на БФВ, никой няма да тръгне да печели на гърба на волейбола. Няма такъв! Не вярвам пари да са харчени неправомерно.

- Опозицията в лицето на Ивайло Константинов отправи доста сериозни обвинения?
- Какво имате предвид? Давайте по-конкретно. И държа да подчертая, че аз тези хора не ги смятам за опозиция. Те са волейболни хора, личности, които уважавам. Може да има спорове помежду ни, но ние не сме врагове. Всеки, който работи за благото на волейбола, е мой приятел. Ние може да тръгнем по различни пътища, но важното е да стигнем до общата цел. Плюс това с повечето сме приятели.
 
Сашо Попов
малко ми
е сърдит
 
защото преди години не го подкрепих него, а гласувах Мартин Стоев да стане селекционер на националите. Бате Гошо Чолов го уважавам много. Навремето за една бройка да ме вземе в “Левски”. През 1983 г. “сините” ми даваха апартамент, всичко. От ЦСКА обаче излязоха по-настойчиви, изпревариха ги.

- Похарчени  са луди пари  за самолетни билети. Давам ви пример с инженер Данчо Лазаров и Иван Тодоров, които бяха на конгреса на Световната федерация в САЩ. Вместо да бъдат взети билети общо 1200 евро за двамата, ако резервацията е била направена по-рано, са платени два билета по 9000 лева! А само нощувката там е струвала по 1100 долара на човек дневно.
- Да, и какво от това? Това е Асамблея на Световната федерация. Тук става въпрос за престиж. Е, като просяци ли да се чувстваме или като нормални хора? Лазаров и Тодоров при клошарите по пейките на гарата ли да спят? За всички делегати на Асамблеята цените са едни и същи. Нашата федерация е богата и можем да си позволим тези разходи. Не виждам никакъв проблем.

- Вярно ли е, че 50 000  лева са изхарчени за провеждане на последното Общо събрание и че на всеки от делегатите са раздадени по 200 лева?
- Глупости!
 
- Истина ли е, че стаите в Грандхотел Варна, които ползват националните отбори, са със 100 лева по-скъпи, отколкото в други хотели?
- Нова лъжа!
 
- Вярно ли е, че в края на 2011 г.  БФВ е отказала спонсорски договор от сайт за залагания на стойност 350 000  евро, а сте предпочели друга фирма за  70 000  лева?
- Не зная за този случай. Обаче ще ви кажа едно: ако човек е имал пари, е щял да ги извади и офертата да му се приеме. Сигурно кандидатът не е имал пари.

- Търпите критики и по отношение приходите от билети за мачове от Световната лига във Варна. Отчетени са 151 000  лева. При средна цена 12 лева на билет и средно по 13 000 души публика на мач се получава съвсем различна сума от 151 000, твърдят от опозицията!
- Ние ползваме залата, приходите от билетите се приспадат. Такава ни е договорката с управата на залата. Оттам идва разликата. Ние не можем да диктуваме на залите какъв наем да ни взимат. Ето, например
 
в “Арена Армеец”
плащаме на ден
по 13 000 лева
 
Там обаче взимаме приходите от билетите. Във Варна не е така. С Двореца на спорта работим вече 20 г. добре. Там не плащаме наем, но и не взимаме приход от билетите. Пак подчертавам, никой от хората в БФВ не е крадец, никой не прави далавери. Стига с тези тъпотии!

 - Имате ли нещо общо с фирмата “Кей Дифужън Спорт”? Тази фирма е сключила договор с БФВ и е получила тлъста сума без обявени обществени поръчки. Федерацията е превела 348 379 лв. на фирми, една от които е именно “КДС”, стана ясно от доклад на Агенцията по държавна финансова инспекция (АДФИ).
- Вече не. Да, преди време държах 20 % от акциите там, но се отдръпнах. Фирмата доставяше спортна екипировка като представител на “Асикс” за България. И по-точно доставяше маратонки. Не съм откраднал нито лев от волейбола. Това го напишете с големи букви. Любо Ганев никога не е бил крадец! Аз съм милионер и пари не ми трябват!

- Вие с Радостин Стойчев какво всъщност делите?
- Не ме разсмивайте! Между Стойчев и Данчо Лазаров има тежък междуличностен конфликт. Оттам тръгнаха проблемите и бойкотите, и т.н. И искам да подчертая нещо: нито за миг не съжалявам за махането на Радо Стойчев. Нито за миг! Единствената ни грешка беше, че избързахме с два дни при обявяването на неговата смяна. Стойчев доказа, че не става за селекционер на българския национален отбор. Провали се по всички линии. Европейско първенство – провал! Олимпийска квалификация – провал! Световна лига – провал!

Добре че руснаците
ни легнаха във Варна...
 
Бях на трибуните, беше ме срам пред колегите. Не се доказа като треньор, а единствено като страхливец, интригант, пораженец и паникьор. Как такъв човек да го оставиш да води най-силния отбор в България?

- Това са доста тежки думи...
- Ама са истина. Радо раздели отбора на групички,  разби колектива. Когато стана конфликтът му с Лазаров, ходеше при всеки от отбора и го питаше: “Ти срещу мен ли си или срещу Лазаров?” Постави егото си над интересите на България. Стойчев не става за треньор. За да си такъв, ти преди всичко трябва да си психолог. А той разби психиката на момчетата. Ами знаете ли, че самите състезатели не искаха Радо. Той ги третираше като малки деца. Направи фрапиращи грешки като треньор и психолог. Може ли в решителния мач срещу Германия на олимпийската квалификация  да не каже на Жоро Братоев да вдига на Владо Николов?! Ама тоя мач е поредица от треньорски гафове. На пейката сложи двама нападатели, на полето остана само Николов. И разпределителят не му даде нито една топка. Това е кошмарно! Момчето после ми вика: “Ама, бате Любо, никой не ми е казвал на кого да вдигам!” И това ми било треньор?! Държавата в лицето на премиера Бойко Борисов ни осигури всички възможни условия, за да вземем безпроблемно тази олимпийска квалификация. Направо ни заложи топката на голлинията, дето се вика. И ние бяхме на път
 
да се изсерем
на метеното
 
Пари е дала държавата, а ние какво правим? Ами да ви казвам ли какво стана след европейското първенство? Ами че той, “големият мъж” Радо, се беше отказал, направо направи опит да дезертира през ноември. Четири  часа сме му се молили като на гадже да остане. Заяви ни най-изненадващо: “Аз мисля, че е по-добре да не съм треньор на националите след тези публикации, които прочетох в някои медии.” Представяте ли си? Бил депресиран след европейското първенство!? Като почна да нарежда: “Ох, колко са силни съперниците”, “Ох, какво ще правим сега” и други такива. Само се тюхка като някоя стара баба.  Абе, момче, излез и се дръж като мъж! Нямал желание, не бил убеден, че това е вярното решение...
Идва по едно време и Матей Казийски и ни казва: “Не си мислете, че сме толкова добри. Има и по-силни отбори.” Пораженци! Вместо да излезем и да мачкаме противниците, ние се опитваме да оправим самочувствието на треньора и на така наречения лидер на отбора. Защото, за да си лидер, не стига само да имаш качества като състезател. Ти трябва да си обединителна фигура, да си истински водач. Вместо това се получи нещо съвсем друго. Отборът беше една разбита команда всъщност. Едни не можеха да понасят други, момчетата бяха разделени на групички. Матей потискаше останалите, мачкаше ги. Трябва да ви кажа, че повечето от националите бяха пропищели от казармените методи на Стойчев. Много се оплакваха – ходели под строй, контролирал им даже телефонните разговори, взаимоотношенията. Такива казармени порядки вече са отживелица в спорта. Това Радостин трябва да го разбере. И друго нещо: Стойчев се помисли за голямата работа, за реформатор. Дава ни акъл как да си оправил волейбола, щял да строи отново волейбола. Абе, ало, къде отиваш може би? Като разбра, че не му се получават нещата, почна да настройва момчетата преди олимпиадата. Добре че го махнахме навреме. Вие, журналистите, само го превъзнасяте. Но той си взе сам добри парички. Не го жалете.
 
- Какво имате предвид?
- Ами само ще ви кажа, че получихме от спонсори 114 000 лева, които Радо Стойчев взе и не върна. Разпредели си ги в щаба. По негово усмотрение ги разпредели. Не зная точно как. Той си прибираше и солидна заплата, но си взе тези пари, все едно му се полагат. 30 000 е взел лично за себе си. Доколкото разбрах, си е платил данъците с тях. Да е жив и здрав! Ние от БФВ няма да му ги търсим. Той обаче се излага по този начин. Жалко, че обикновените фенове му вярват още на този човек.

- Защо си тръгна бащата на Матей – Илиян Казийски, който дълго време беше администратор на националния отбор?
- Той си подаде оставката. Никой не го е гонил. Просто ни заяви, че не може да работи с нас. Ние какво, да му се молим ли? Щом един човек не иска да работи за дадена кауза, няма смисъл да му се молиш да остане. Същото всъщност се отнася и за Матей. Видя се, че отборът на олимпиадата се справи отлично и без него. Той не иска да играе за България и въпросът е изчерпан. Те, някои от момчетата, се чувстваха депресирани в негово присъствие. Жорко Братоев ми е признавал: “Бате Любо, страх ме е да вдигам на Матей, защото ако сбърка отиграването, после ще ми вика.”

- Това означава ли, че вратите за него завинаги са затворени?
- Аз лично с него повече няма да говоря. Ако треньорите преценят, че отборът има нужда от Матей, тогава съм склонен да направя компромис. На никого обаче няма да се моля.

- Валентин Заяков заяви пред “ШОУ”, че Данчо Лазаров ви е яхнал?
- Никой не може да командва Любо Ганев. Когато през 1999 г. реших да се откажа от волейбола, си казах, че много съм му дал и много съм взел от този спорт, но повече от волейбола нищо не искам. Аз пари си имам, може да се каже, че съм милионер. Има много начини да се спечелят пари. Моята максима е, че аз винаги харча повече пари, отколкото изкарвам и това ме мотивира да печеля все повече и повече, за да си задоволявам капризите. Докато играех волейбол, направих доста пари, но много от тях загубих още като състезател. Завлече ме управителят на моята фирма. Иван Илиев се казва. Аз играех, а го оставих като  приятел да върти бизнеса тук. Над 1 милион долара загубих тогава, през 1999 г. Той избяга в ЮАР. Майната им на кинтите. Пари се губят, пари се печелят. Спортът на това те учи – дори да паднеш и да си удариш главата в стената, пак се вдигаш и продължаваш и пак я удряш. През 2001 г. почнах бизнес с метана. Метанови станции и уредби “Ремикс”.

- Често ви упрекват, че сте приятел с някои лица със спорна репутация, като например Красьо Черния?
- Да, много добри приятели сме. Често си гостуваме, заедно ходим на пътешествия в чужбина. Почти през ден сме заедно. Ще ви призная, че познавам почти всички значими фигури от бурните времена на прехода.
С Краси Маринов - Големия Маргин, две години сме седели на един чин в НСА. С него навремето имахме проект за станции за метан, но не се получиха нещата. Познавам се с абсолютно всички големи фигури. И Васко Илиев, и с Жоро – Бог да ги прости. Имаше идея и да правим банка “Национал”. Учредители бяхме все известни спортисти – Ицо Стоичков, Трифон Иванов, Емо Костадинов, Стефка Костадинова... Всеки трябваше да влезе с по 100 000 лева начален капитал. Накрая идеята обаче се провали.

- Още навремето имахте славата на оправен човек...
- Тарикат съм си от малък. Като активен спортист често се е случвало да изнасяме разни неща зад граница и да купуваме отвън други стоки. Нали знаете, че тогава най-много навън излизаха артистите и спортистите. Женен съм от 1986 г. Пращат те от федерацията с 20 долара в джоба. Е, какво да купиш с тези пари? Да купя подаръци на жената, на децата, а и пък да се върна с 200 долара.

- Какви стоки сте пласирали навън?
- Много неща съм продавал. В Гърция съм носил пити кашкавал, във Финландия съм продавал водка, от Русия съм купувал кехлибар и перли и съм го продавал в Япония, в Холандия търсеха пък червен хайвер. Във Финландия съм пласирал по 70 бутилки водка. С кашкавала е свързан един смешен случай. Тръгваме на турне в Гърция. Аз бях този, който се занимаваше с далаверите в нашия отбор. Отворих и останалите на далаверата.
 
Целият рейс
беше пълен
с кашкавал
 
Спират ни митничари, хванаха се за главата. “Кво става тука? За какво са ви 45 пити кашкавал?” А треньорът отвърна: “А това е суха храна за момчетата”. (Смее се.) Настанихме се после в хотела. Жега, 40 градуса. Аз, понеже съм тарикат момче, сложих моята пита под климатика и отидох на тренировка. Добре, ама останалите не се светнали и не пуснали климатиците. Като се върнахме, в техните стаи не се дишаше от смрад. Кашкавалът се разтекъл под гардеробите. Винаги съм бил баровец. Първата ми сателитна антена я купих от Финландия след едно европейско. 1000 долара струваше апартаментът ми тогава. Курсът на долара беше 20 лева – т.е. дадох пари за една антена на цената на тристаен апартамент в “Младост”. Бях първият българин със сателитна антена. У нас се събираха много приятели да гледат западна телевизия. Ицо Стоичков гледаше Евроспорт вкъщи на дивана.
МИЛЕН ДИМИТРОВ