Волейболният национал Любомир Aгонцев е Спортист №1 на Монтана за 2015 г. Капитанът на местния мъжки тим събра най-много гласове в традиционната анкета на общината. 41 състезатели бяха номинирани от спортните клубове, информира "Конкурент". Агонцев бе определен за №1 заради добрите си изяви с националния отбор на България и формацията на Монтана. С представителния тим той стана четвърти на европейското първенство в София. С клубния си отбор пък през последния сезон спечели бронзовите медали в Суперлигата и се класира втори в турнира за купата на страната. Трофеят днес му беше връчен от кмета Златко Живков.

Сред десетте най-добри спортисти са още: Дейвид Димитров /борба/, Радостина Димитрова /баскетбол/, Христо Иванов и Асен Георгиев /футбол/, Цветина Христова и Никол Евгениева /джудо и самбо/, Минчо Минчев /волейбол/, Леонид Тодоров /жиу-житцу и граплинг/, Кристиян Георгиев /лека атлетка/.

За най-перспективен млад състезател /до 15 г./ бе избрана проектонационалката на баскетболния клуб Йоана Цветанова. Нейни подгласници са: Тодор Каменов /волейбол/, Стефан Димитров /футбол/, Марио Маринов /жиу-житцу/, Кристиян Любомиров /борба/ и Денис Танов /джудо и самбо/.

В приложно-техническите спортове първенец е четирикратният шампион в дивизия „Супер” на рали кроса Румен Киров от Монтана Рейсинг тим. В класацията са и Ани Стаменова и Адина Яков от Аероклуб Монтана и състезателите на АМК Старт-Н Емил Минчев, Иван Живков и Иван Иванов.

Баскетболният отбор на ФСГ „Васил Левски” бе отличен за най-добре представил се тим от Монтана в ученическите игри. Формацията зае първо място при девойки XI-XII клас.

Трима състезатели от Монтана, спечелили призови места в бодибилдинга за други клубове, получиха плакети. Василена Василева-Нинова е сребърна медалистка от националния турнир „Августа – Траяна”. Илиян Аврамов е шампион от републиканското първенство в София. Илиян Русев пък е с два сребърни медала от надпреварата „Трек-къп“ и от държавния шампионат. През следващата година СК Виталика /Монтана/ ще развива бодибилдинг чрез треньора Велислав Нинов.

Един от многото талантливи състезатели, тръгнали за големия спорт от града на Огоста, получи почетен плакет на общината. Това е Ивайло Иванов, постигнал сериозни успехи в джудото. Възпитаникът на заслужилия треньор Ташко Танов спечели златото в категория до 81 кг на турнир от сериите „Гранд шлем“ в Абу Даби. Титлата, която завоюва е първа за България от подобна надпревара. Благодарение на този голям успех Иванов спечели 500 т. за ранглистата за олимпийските игри през 2016 г. и ще участва във високия форум в Рио де Жанейро. Заради подготовка в чужбина джудистът не присъства на церемонията днес.