С победа и в реванша се поздрави българският Марек Юнион Ивкони (Дупница) в първия кръг от мъжкия евротурнир за Купата на претендентите. След 3:0 в домакинския си мач в Перник, снощи Марек победи Стяуа (Букурещ, Румъния) и в собствената и зала Лучан Григореску в румънската столица с 3:1 (22:25, 25:21, 25:21, 26:24), предаде BulgarianVolley.com.

Пред около 200 зрители, повечето от половината от които привърженици на Марек, Виктор Карагьозов започна мача със Стоянов, Минчев, Соколов, Шулга, Власев, Лазаров и Георгиев. Първият гейм тръгна оспорвано, при често сменящо се водачество в резултата. При 21:21 Вълчев смени Шулга, но това не доведе до успех в гейма. 25-ата точка за Стяуа дойде от недоразумение в редиците на дупничани при вдигната от разпределителя Стефан Стоянов топка.

След серия от точки за българите и при 22:17, геймът просто трябваше да се доиграе. Блестящият Соколов го затвори с хитро пусната зад блокадата топка. Така в началото на четвъртия гейм в игра за българския отбор бяха Лобутов, Баев и Вълчев. Цветан Соколов остана извън терена, а Юрий Шулга влезе в ролята на диагонал. Марек все пак показа, че е по-добрият от двата отбора, спечелвайки и геймовете без значение, за да продължи към втория кръг за Купата на претендентите с общ резултат 6:1.

Освен топреализаторът на Марек Цветан Соколов, който отбеляза 20 точки, със стабилната си игра се отличиха капитанът Георги Лазаров, другият център Иван Власев, либерото Владимир Георгиев, както и влезлият като резерва нападател Бранимир Баев, който за гейм и половина успя да отбележи 10 точки. Най-резултатен за Стяуа отново беше Кристиан Павел с 18 точки.

Съперникът на Марек Юнион Ивкони във втория кръг ще стане ясен днес, но почти сигурно е, че това ще бъде Импексагро Спорт (Черкаси, Украйна), на които, след като победиха с 3:0 Пафиакос (Пафос, Кипър) в първия мач, днес им стига да спечелят само един гейм като домакини./БЛИЦ