От десетдневна командировка в мегаполиса Лос Анджелис се завърнаха старши треньорът на женския волейболен Марица (Пловдив) Иван Петков, кинезитерапевтът Николай Касабов и мениджърът на клуба Борис Халачев. Те се присъединиха към лагера на женския национален отбор на САЩ, за да почерпят ценен опит директно от работата на световните шампионки, водени от легендарния Карч Кирали.

Петков, Касабов и Халачев присъстваха на седем от тренировките на американките, които се подготвят за предстоящите Олимпийски игри в Американ Спортс Сентър в Анахайм. Имаха възможност и да разговарят директно с Кирали, единствения човек, печелил олимпийското злато и във волейбола, и в плажния волейбол, обявен от ФИВБ за най-великия волейболист на 20-и век.

“Радвам се, че имахме този шанс, защото аз имах въпроси от спортнотехническо, техническо и тактическо естество, на които търсех отговорите точно на това място”, каза наставникът Петков пред volleymaritza.bg.

“Естествено видях доста неща, които ми харесаха. Тази визита ни помогна да актуализираме нашите професионални знания. Това, което се прави там, е на едно наистина много високо ниво. Дай боже, това, което ние видяхме, да ни помогне в нашето развитие като треньори и като специалисти и най-вече да можем да го приложим в нашата работа. Разговаряхме с Кирали, чието име говори достатъчно. Той и неговият щаб се отнесоха с нас съвсем колегиално. Има и много други сериозни отбори, но аз неслучайно избрах именно това място. Лично моя преценка си е защо съм се спрял конкретно на американците", добави треньорът на Марица.