Отборът на Марица (Пловдив) стана първият финалист в Държавното първенство на България за девойки младша възраст, съобщава Gvolleyball.com. В първия полуфинал днес в софийската зала Васил Симов момичетата на Атанаска Никифорова победиха Бдин Вида (Видин), но малко изненадващо загубиха първия си гейм за сезона – 3:1 (25:10, 22:25, 25:10, 25:18).

След 2:0 за Бдин в началото на първия гейм Марица обърна набързо до 4:2 в своя полза и напълно доминираше на терена до края на частта. След 20:10 на сервис за пловдивчанки застана бившата състезателка на Бдин Пролетка Иванова и, постигайки 4 аса в серията си, доведе гейма до 25:10. В началото на втората част обаче видинчанки си отмъстиха, като Петя Петкова насочи поредица от сервиси към Пролетка Иванова и успя да доведе резултата до 6:1 за Бдин. Жълтите успяха да изравнят за 7:7 и дори да дръпнат напред за 15:12, но последва нов обрат за момичетата в светлосиньо. Видинчанки успяха отново с начални удари да сломят съпротивата на Марица и спечелиха гейма с 25:22.

След като Марица поведе с 8:4 на първото техническо прекъсване в третата част, на сервис се прояви Тереза Иванова. Нейните начални удари затрудниха посрещането на Бдин и резултатът набъбна до 17:4, като и тя постигна 4 аса в тази серия. Така геймът на практика беше предрешен, а накрая отново Тереза Иванова, този път с атака, затвори при 25:10. В четвъртия гейм видинчанки се опитаха да повторят подвига си от втория и дръпнаха в резултата. След 5:8 на прекъсването, благодарение и на доста грешки от страна на маричанки, Бдин увеличи още аванса си, но след 15:12 дойде ред и на Теодора Милушева да направи дълга серия от линията за начален удар. С 6 поредни точки Марица обърна резултата в своя полза и повече не изпусна инициативата. С атака на Вангелия Вангелис за последната точка геймът бе затворен при 25:18.

Вторият полуфинал – между "Левски" Волей (София) и домакина ЦСКА (София), ще започне с известно закъснение – в 17:25