Звездата на националния ни отбор по волейбол Матей Казийски стана реализатор №1 на своя Итас Диатек (Тренто) за сезон 2008/2009 година. Това стана ясно, след като от клуба обявиха официалната статистика.

Според нея след драматичната загуба на БГ Тренто от Копра Нордмеканика (Пиаченца), където играе българинът с италиански паспорт Христо Златанов, с 2:3 в петия решителен мач от финалния плейоф за титлата в Серия А1, Казийски има общо 762 точки в 49 мача като е пропуснал само две срещи на отбора си. На второ място в своебразната класация е бразилският диагонал Леандро Висото Невеш с 746 точки, но реализирани в 45 мача. Другият българин в състава, воден от Радостин Стойчев, Красимир Стефанов е играл в 23 мача и има общо 127 точки.
Матей Казийски ще остане в историята на Тренто и италианския волейбол с още едно свое постижение. Българинът реализира 9 аса при трудната домакинска победа на Тренто над Тонно Калипо (Вибо Валентия) с 3:2 гейма в 1/4-финалните плейофи, което е нов рекорд в италианската волейболна Серия А1./БЛИЦ