Матей Казийски е сред най-добре платените волейболисти в света. Това показва справка на „Гадзета дело Спорт”. Най-добрият ни посрещач, който от 5 години не играе за националния отбор на България, получава по 380 хиляди евро на сезон в японския ДжейТект.

Със заплатата, която взема в Япония, Казийски се нарежда на четвърто място в идеалния отбор на света. Пред него са Вилфредо Леон (Куба), който прибира по 700 хиляди евро в Динамо Москва, сънародникът му Роберланди Симон - 615 хиляди в Сада Крузейро (Бразилия), както и Иван Зайцев (Италия), заработващ по 500 хиляди евро в Перуджа. Идеалната шестица се допълва от полската звезда Бартош Курек с 250 000 в Ресовия (Полша) и от Иван Милкович (Сърбия) със заплата от 200 хиляди в Халкбанк (Турция).

Странно или не, но най-високата заплата в света на волейбола се дава на жена. Това е китайката Жу Тин, която играе във Вакъфбанк и получава по 1 милион евро на сезон! Именно турският гранд е и с най-висок бюджет при дамите – 7 милиона. Следващият по пари е Динамо Москва с 3 милиона, от които 950 хиляди евро отиват за Наталия Гончарова (Русия).