MAX Sport ще излъчи директно квалификационните срещи на българските национални отбори по волейбол (мъже и жени) за Олимпийските игри в Париж 2024. Мачовете на женския национален отбор ще се играят между 16 и 24 септември в Япония. След това в Китай ще бъдат последвани от мъжката квалификация в периода 30 септември – 8 октомври.

Общо 24 отбора ще се борят за място за Париж 2024. Като домакин Франция, настоящият олимпийски шампион по волейбол за мъже, си осигури място както при мъжете, така и при жените. Останалите 11 квоти за всеки пол ще бъдат разпределени след квалификации, които ще се проведат в два етапа. Шест квоти ще бъдат определени от три олимпийски квалификационни турнира, които ще се играят през септември и октомври.

В трите състезания ще участват по 8 отбора. Първите два тима във всеки турнир ще се класират за Париж 2024. Петте оставащи олимпийски квоти ще бъдат разпределени с помощта на ранглистата на световната централа FIVB през юни 2024 г., като се дава приоритет на страни от континенти, които все още нямат класирали се отбори в олимпийския турнир.

Женският национален отбор ще играе срещу Белгия (16 септември от 04:00 ч.), Турция (17 септември от 7:00 ч.), Бразилия (19 септември от 10:00 ч.), Япония (20 септември от 13:25 ч.), Перу (22 септември от 7:00 ч.), Аржентина (23 септември от 7:00 ч.) и Пуерто Рико (24 септември от 4:00 ч.). Двубоите ще са в Япония и ще бъдат предавани по MAX Sport 2.

Женският ни тим се е класирал за Олимпийски игри само веднъж – през 1980 г., когато печели бронзовите медали.

„Ние сме млад и много амбициозен отбор”, коментира италианският треньор Лоренцо Мичели, който е двукратен носител на Шампионската лига. „Нашата голяма цел през тази година бе да запазим мястото си в Лигата на нациите и да се класираме сред осемте най-добри в Европа. Успяхме да го направим и сме много щастливи. Олимпийската квалификация е изключително труден турнир. Ще защитаваме герба на България и ще се постараем да дадем най-доброто от себе си.“

„В Лигата на нациите и Европейското първенство показахме, че имаме сили да играем равностойно срещу най-добрите.“ – добави капитанът Мирослава Паскова. „Отборът ни е много млад и сега трупа опит. По-добра възможност от олимпийската квалификация няма. Там можем само да спечелим. Много ще е трудно, но аз винаги съм оптимист.“

Мъжкият ни отбор ще се състезава в Група C. Мачовете ще се играят от 30 септември до 8 октомври 2023 г. България ще се изправи срещу Китай (30 септември от 14:30 ч.), Полша (1 октомври от 11:00 ч.), Аржентина (3 октомври от 5:00 ч.), Холандия (4 октомври от 5:00 ч.), Канада (6 октомври от 5:00 ч.), Мексико (7 октомври от 8:00 ч.), Белгия (8 октомври от 5:00 ч.). Двубоите ще са в Китай и ще бъдат излъчени по MAX Sport 2.

Българският отбор завърши четвърти на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., но не успя да се класира за следващите две издания на турнира. През 1980 г. България печели сребърните медали – най-доброто ни постижение до момента.

„Може да ни се усмихне съдбата“, надява се Любомир Ганев, президент на Българска волейболна федерация. „Имаме седем мача за девет дни. Може да изненадаме всички.“

„Амбицирани сме да покажем най-доброто от себе си“ – каза националът Георги Сеганов. „Олимпийските игри са мечта за всеки спортист. Имаме шансовете си и ще ги гоним в Китай. Вярвам, че можем да спечелим квота и да зарадваме цяла България.“