Младежкият волейболен национал Илия Петков ще играе за шампиона Добруджа 07 през новия сезон. Това сподели централният блокировач пред dobrudjabg.com.

След като завърши средното си образование Петков пое в посока Холандия, за да продължи своето образование в Енсхеде. В момента той отново е в Добрич и се подготвя с националния отбор мъже до 22 години.

„Не съм напуснал Холандия, не съм се отказал от обучението си там, просто прекъснах за една година, за да играя волейбол“, обясни Илия Петков.

Волейболистът успешно е издържал всички изпити за първата година и се прибира, тъй като от ръководството на Добруджа 07 са му предложили да играе с тима в Шампионската лига.

В Холандия Илия е опитал да си намери подходящ клуб, където да тренира и да играе, но това се е оказало невъзможно, тъй като е трябвало да пътува два часа и половина. Дори прави опит да се премести в друг университет, но там не предлагат неговата специалност (рисуване и програмиране).

От гледна точка на наблюденията си в Холандия, Илия Петков казва за бъдещия съперник на Добруджа 07 – Абиант Ликъргъс (Грьонинген), че са напълно преодолим съперник.

„Не съм играл срещу тях, но видях какво им е нивото. Като цяло тяхната Първа дивизия е по-слаба от нашата Супер лига. Надявам се да преодолеем първите два съперника, пък после каквото сабя покаже“, прогнозира волейболистът.

Мачовете на добричкия тим във втория квалификационен кръг на Шампионската лига са на 2 и 6 ноември.