Българските националки по волейбол Елица Василева и Лора Китипова получиха специални награди от генералния спонсор на турнира Гран При. Забавно стана, след като домакините объркаха статуетките, на които бяха изписани имената на момичета.

Мачовете на нашите стартират в петък. Първият е срещу домакина Китай от 20,30 часа местно време – 15,30 българско. На техническата конференция бяха представени и съдиите – румънката Сорина Никулеску и още една жена - Карен Лий от Хонконг. Мъжете са Ебрахим Махмуд (Катар) и Джозеф Джерард от Малайзия, а резерва е пак жена - Риот Лоу от Макао, съобщи официалният сайт на волейболната федерация.

България бе поздравена специално за дебюта си в турнира. В традиционните кратки изявления треньорът Марчело Абонданца заяви: „За нас е голяма чест и удоволствие да бъдем тук. Искаме да играем добър волейбол. Капитанът на тима Страшимира Филипова добави: „Работихме много за този турнир, както вече знаете ни е за първи път и искаме да покажем добър волейбол”.

Треньорката на Китай Пин Лан, информира, че в отбора има 4 състезателки от олимпиадата в Лондон и 8 нови момичета.Свеж момент в иначе скучноватите пресконференции поднесе треньорът на кубинките Хуан Родригес. На питане на холандски журналист какво очаква от срещата между двата тима в първия ден, той отговори: „Очаквам от началото до края на да играем с Холандия...”