Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева ще налага нов модел за финансирането на родните федерации, който ще бъде в зависимост от домакинствата на големи международни прояви. Така г-жа Георгиева си хареса модела на финансиране на федерациите в Литва и по-специално в случаите, когато дадена централа организира международно първенство и излиза на печалба.

Европейското първенство по баскетбол през 2011 г. в балтийската държава е отчетено като печелившо, поради което местната централа е получила по-малък бюджет за следващата 2012 г. за сметка на някои други федерации.

"Това е формула, която е успешно приложима и у нас, убедена е министър Георгиева. - Организацията, управлението и планирането на спортни домакинства е много важен момент. Парите, влагани от държавата в такива мероприятия, трябва да се изразходват целесъобразно и да се гони ефективността от всеки вложен лев."

Ако това бъде прието една от най-потърпевшите ще бъде волейболната федерация, на която предстои организацията на два големи форума през 2015 година, съответно европейски първенства за мъже и девойки, пише "БГволейбол". Преди това пък за януари 2014 година се планира вземането на домакинство на световни квалификации за мъже или жени, но по-голяма е вероятността евентуално да получим организацията при мъжете, които са по-напред в световната ранглиста.