ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Тази нощ стартират мачовете на истината за волейболните ни национали. В 3:00 часа българско време селекцията на Камило Плачи се изправя срещу Аржентина в първия двубой от Група "D" на финалите на Световната лига в Мар дел Плата. Мачът ще се излъчва директно по ТВ7, както и в БЛИЦ с картина.

Очаква се зала "Естадио Истас Мавинас" да бъде пълна, като 8-те хиляди аржентинци здраво ще дерат гърла, подкрепяйки любимците си срещу България.

Преди година в претъпканата "Арена Армеец" в София всички очакваха да бъде спечелена най-после титлата в Световната лига, но дойде тежката загуба от Полша с 0:3 на полуфиналите, а след това Куба спря "трикольорите" в драматична битка за бронза. Любопитно е, че първите три отбора от миналогодишното издание на турнира сега ги няма в Мар дел Плата - Полша, САЩ и Куба. Четвъртият, обаче отново е в играта и ни кара да мечтаем.

Когато бе обявен жребият за предварителните групи в новия формат на Световната лига и България попадна в т.нар. "група на смъртта" с олимпийския вицешампион Бразилия, победителя от 2012 година Полша, финалиста САЩ, Франция и Аржентина, мнозина не повярваха, че отново ще се класираме за финалите. Воденият от Камило Плачи тим обаче направи истински подвиг, записвайки 7 победи и 3 загуби, което ни накара да мечтаем за нещо голямо. Преследването на целта обаче започва точно с мач срещу домакина Аржентина.

Двата отбора бяха заедно и в предварителната група, като "трикольорите" постигнаха две победи с 3:0 и 3:1 в "Арена Армеец". Въпреки това от българския щаб гледат трезво на нещата и предупредиха, че мачът ще бъде съвсем различен и националите ни изобщо не бива да политат в облаците и да се считат за фаворит.

При евентуален успех тази нощ, почти сигурно ще се класираме за 1/2-финалите и шанса да се борим за медалите и титлата.

До момента в Световната лига България има 4 победи над Аржентина. Домакините на финалната шестица обаче са ни надигравали 3 пъти, като в мач именно от тази финална фаза на престижната надпревара през 2011 година в Гданск (Полша) ни сразиха с 3:0 гейма.

За България това е 16-о участие в Световната лига. Досега най-предното ни класиране е 4-о място (1994, 2004, 2006 и 2012 година). Пети сме били през 1995, 2003, 2005, 2007 и 2011 година, шести през 1997-ма. "Гаучосите" пък имат едно участие по-малко, като имат 4-о място през 2011-а в Полша, два пъти са 5-ти (2009 и 2010 година) и шести през 1999 г.

Преди финалите в Мар дел Плата селекционерът на "трикольорите" Камило Плачи имаше притеснения единствено около звездата на тима - диагоналът Цветан Соколов, който в последния мач в групата срещу Полша стъпи накриво и имаше болки в глезена, но впоследствие се оказа, че няма нищо фатално и той ще играе тази нощ. Италианският специалист също така заяви, че ще обяви групата за мача в последния възможен момент, но по всяка вероятност ще заложи на обичайната си стартова шестица - Георги Братоев - разпределител, Цветан Соколов - диагонал, Тодор Алексиев и Тодор Скримов - посрещачи, Виктор Йосифов и Светослав Гоцев - центрове, и Теодор Салпаров - либеро.

От друга страна Аржентина ще направи всичко възможно да се представи силно пред собствена публика и да вземе реванш от България. "Гаучосите" се представиха изключително слабо в предварителната група, като записаха само една единствена победа и 9 загуби, като сега са пределно мотивирани да направят нещо голямо. Селекционерът им Хавиер Вебер заяви, че срещата с България е най-важната за тях в тазгодишната Световна лига. Очаква се той да се довери на шестицата, с която стартира в последните две срещи в групата срещу САЩ: Лучано Де Чеко - разпределител, Бруно Романути - диагонал, Федерико Перейра и Родриго Кирога - посрещачи, Себастиан Соле и Пабло Крер - центрове, и Алексис Гонзалес - либеро.

Шестте тима, които достигнаха до Мар дел Плата ще спорят за чека от 1 000 000 долара, като несъмнено задачата на нашите да стартират точно срещу домакина е много трудна. Цяла България обаче мечтае и се надява на нов подвиг на "трикольорите". Напред, Лъвове! Всички сме с вас!

АРЖЕНТИНА - БЪЛГАРИЯ

Мач от Група "D" на финалите на Световната лига
Мар дел Плата (Арж), 3:00 часа
Пряко по ТВ7 и БЛИЦ
зала "Естадио Истас Мавинас"


АРЖЕНТИНА: Лучано Де Чеко, Бруно Романути, Федерико Перейра, Родриго Кирога, Себастиан Соле, Пабло Крер - Алексис Гонзалес-либеро
Резерви: Николас Уриарте, Иван Кастелани, Кристиан Поглажен, Пабло Бенголеа, Николас Бруно
Селекционер: Хавиер Вебер

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро
Резерви: Добромир Димитров, Данаил Милушев, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Стоян Самунев
Селекционер
: Камило Плачи