ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

8 февруари 2023 г. За два часа светът на волейболната ни звезда Страшимира Филипова става по-черен от всякога. А после отново се появява розовият цвят, но този пък като символ на началото на борбата ѝ с рак на гърдата.

„Съвсем случайно отидох на преглед. Имах някакво смущение, а пък не бях ходила от две години на преглед, защото това беше периодът, в който бях родила и кърмех доста дълго време. Когато отидох ми направиха три последователни прегледи в един и същи ден. И трите мнения бяха, че трябва да се оперирам. След диагнозата се замислих за най-малките неща, които не си успял да осъществиш, а не е толкова трудно и сложно да се направят“, призна Филипова в предаването „Тази неделя“ по bTV.

„След операцията трябваше да изчакам около две седмици. В този период лях спокойна и до последно не очаквах, че трябва да мина през химиотерапия. Това винаги ми се е струвало много страшно от това, което съм гледала по филмите. Говорих с мъжа ми и му казах, че трябва да мина през химиотерапия, а той отговори: „Щом трябва, ще го направиш. Ти си силна и ще минеш през това“. Имаше моменти в които ми беше трудно, тежко и само плачех. Мислех, че няма да мога да продължа“, допълни бившата националка.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

„Подстригах се късо. Не изцяло, но късо. На децата им беше много странно и ме разпитваха защо съм си махнала косата. Обясних им, че за момента така ще изглеждам. Голямата ми дъщеря каза, че така пак съм хубава. Имаше моменти, в които се поглеждах в огледалото и въздъхвах дано всичко бързо се оправи. Много мои приятели бяха моето огледало и казваха, че много ми отива с къса коса. Човек трябва да възприеме, че въпреки физическата промяна, това си си пак ти, не си се променил като човек“, допълва 38-годишната бивша волеболистка.

По препоръка на своите лекари Страшимира Филипова съхранява своите яйцеклетки още в първите дни след диагнозата. През следващите месеци, с малки изключения, не спира да спортува активно.

„Говорила съм с други жени, които са минали по този път, но не са били посъветвани да съхранят яйцеклетките си. След това съм оставала с впечатлението, че за тях лечението с химиотерапията е било безсмислено, след като не са направили нещо толкова лесно като процедура и да си дадат възможността да бъдат майки в бъдеще“, заяви Филипова.

След успешно преминатите химио и лъчетерапии в момента Филипова е във финалния етап на своето лечение – т.нар. хормонална терапия.

„Колкото и да го усещам, че е останало зад гърба ми се налага да предам опита си на тази, на които предстои такова лечение. Този период искам да го възприема като нещо положително. След като се е случило, значи човек трябва да помисли какво не е било правилно до този момент. Мечтая, когато сутрин се събудя и включа телевизора, да няма никакви войни, да няма конфликти, да получаваш само положителни емоции“, завърши Страшимира Филипова.