Националният отбор на България за мъже под 20 години научи днес жребия си за европейското първенство, което ще се проведе между 26 август и 7 септември в Гърция и Сърбия. Тимът ни, воден от селекционера Мирослав Живков, попадна в потока на гърците, което означава ще пътуваме до град Арта (Епир) за груповата фаза.

В потока ни бяха изтеглени още Италия, Чехия, Словения, Испания, Израел и Шотландия, а Гърция се класира по правото на домакин. По регламент на ЕвроВолей 2024 участват 16 отбора разделени на две групи по 8 тима. В Група 1, която ще се проведе във Върнячка баня, са отборите на Полша, Франция, Турция, Финландия, Украйна, Латвия, Австрия и домакинът Сърбия.

Завършилите на първите две места в двете групи се класират на полуфиналите, като ще играят кръстосано.

България доби право да участва на Европейското първенство за мъже под 20 години (родени след 1 януари 2005 г.), след като спечели категорично квалификацията през месец януари (11-13 февруари). В Румъния постигнахме три поредни победи – над Черна гора, Турция и домакините.

„Това, което познавам от последните години и състезанията, в които сме участватли, включително от световното първенство миналата година, всеки отбор може да победи всеки. Силита са изключително изравнени. С много близки спортно-технически аргументи, близки характеристики. Мисля, че ни очаква едно много интересно първенство. Ние имаме един добър отбор. Ако бъдем здрави, направим добра подготовка и всичко необходимо като организация до шампионата, не би трябвало да имаме проблеми. Амбицията ми е да направи добро представяне на Европейското и вярвам на момчетата“, коментира Мирослав Живков пред сайта на Българската федерация по волейбол.

„Имаме вече календар за подготовката, имаме планирани контроли и договори мачове. Скоро ще обявим програмата ни. Италия винаги е фаворит. На Световното първенство направи само един слаб мач, който коства на тима класиране в топ 4. Но това не трябва да ни заблуждава, че са слаби. На всеки отбор може да се случи. При тях беше в директна елиминация. Квалификациите сега пък идват в труден момент за всички отбори, защото във всяка държава вървят вътрешните първенства, състезателите имат ангажименти с клубните си отбори и няма много време да подготовка и обиграване с националните. Има много обективни причини не само Италия да не са категорични в резултатите си сега, но и други от отборите. Тези квалификации дават право на участие, но не са мерило и не са 100-процента обективни. Пак ще повторя, че много отбори са класни и добри. Ние трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме спортно-техническата ни подготовка. Не ги познаваме. В периода на подготовката ни до Европейското ще имаме време за максимално много информация. Не мога да кажа нищо за тях днес“, допълни селекционерът на младежите до 20 години.