Българският национален отбор по волейбол се срина на последното място в Лигата на нациите, след като загуби от Германия с 0:3 (22:25, 16:25, 21:25) в Анахайм (САЩ). Тимът на Пламен Константинов се нуждаеше от задължителна победа, за да си гарантира оставането в турнира и през следващия сезон.

Това бе първи двубой за националите в отсъствието на младата ни звезда Александър Николов, който се присъедини към младежкия национален отбор за световното първенство до 21 години в Бахрейн. На негово място за САЩ замина Валентин Братоев, който направи завръщане в националния след 4-годишна пауза.

Германия показа висока ефективност в нападение на свой сервис. Ние пък продължихме да изпитваме трудност при начален удар и записахме само 1 ас, който дойде в третия гейм. Мартин Атанасов бе най-резултатен от българите с 11 точки, а Аспарух Аспарухов и Денис Карягин добавиха 9 точки. За съперника Моритц Райхерт се отчете с 14 точки, а 12 записа Линус Вебер.

Това е седма поредна и общо осма загуба за България в тазгодишната надпревара. Оставаме с 6 точки, които ни отреждат последното 16 място в общото временно класиране. Германия, която преди тази нощ, също като нас, имаше само една победа, направи скок с няколко позиции до 12-та и има 7 точки. По-късно днес немците се изправят срещу Аржентина.

Шансовете ни за оставане в Лигата на нациите на теория все още съществуват, но ще ни трябва задължителна победа в оставащите двубои – срещу Иран, Сърбия или САЩ. Ако не, "лъвовете" ще играят на Челъндж турнир в Доха (27-30 юли). Изправяме се срещу Иран утре сутринта от 6:30 часа българско време.